Σαν σήμερα, στις 6 Φεβρουαρίου του 1958, το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρήνησε στο άκουσμα μιας αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε στο Μόναχο, η οποία ξεκλήρισε την ποδοσφαιρική ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ads

Το αεροπλάνο που μετέφερε πίσω την ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνετρίβη κατά την απογείωση, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 23 από τους 43 επιβάτες, μεταξύ των οποίων, οκτώ ποδοσφαιριστές των «κόκκινων διαβόλων», επτά δημοσιογράφοι, τέσσερα στελέχη της ομάδας, δύο μέλη του πληρώματος και δύο φίλαθλοι.

Ειδικότερα, η πτήση τσάρτερ της British Airways προερχόταν από το Βελιγράδι, όπου οι «μπέμπηδες» του Ματ Μπάσμπι είχαν έρθει ισοπαλία 3-3 με τον Ερυθρό Αστέρα και είχαν προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν το ελικοφόρο Airspeed Ambassador προσγειώθηκε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Στις 15:04 είχε ξεσπάσει μια μεγάλη χιονοθύελλα και το αεροπλάνο δεν κατάφερε να πάρει ύψος, με αποτέλεσμα να πέσει σε ένα χωράφι. Η ομάδα βρέθηκε ξαφνικά χωρίς 8 επίλεκτα στελέχη της στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου.

Ads

image

Ωστόσο, η τραγωδία θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψιν ο παγετός που επικρατούσε στο αεροδρόμιο του Μονάχου και οι επιπτώσεις του στο αεροσκάφος.

Οι γερμανικές αρχές κατηγόρησαν τον πιλότο Τζέιμς Θέιν ως υπαίτιο του δυστυχήματος, επειδή δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία αποπαγοποίησης των φτερών του αεροπλάνου. Η British Airways τον απέλυσε και χρειάστηκαν 10 χρόνια δικαστικών αγώνων για να απαλλαγεί από κάθε κατηγορία.

Παρόλο που το μέλλον της ομάδας φάνταζε δυσοίωνο μετά το ατύχημα και τις μεγάλες απώλειες, οι παίκτες της ομάδας κατάφεραν να φτάσουν ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου τελικά έχασαν με 2-0 από την Μπόλτον.

Με αφορμή την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου σας παρουσιάζουμε κάποια ακόμη αεροπορικά δυστυχήματα που εμπλέκουν ποδοσφαιρικές ομάδες.

4 Μαΐου 1949

image

Το αεροσκάφος της Avio Linee Italiane που μεταφέρει την Torino A.C. πέφτει σε ιταλικό έδαφος. Νεκροί είναι οι 31 επιβαίνοντες εκ των οποίων οι 23 ήταν μέλη της ομάδας.

16 Ιουλίου 1960

Το αεροσκάφος της Zone Redningskorpset μεταφέρει 8 παίκτες που πηγαίνουν να κάνουν δοκιμαστικό για την Ολυμπιακή Ομάδα ποδοσφαίρου της Δανίας. Το αεροπλάνο πέφτει έξω από την Κοπεγχάγη και όλοι οι επιβαίνοντες σκοτώνονται.

3 Απριλίου 1961

image

Αεροπλάνο της Lan Chile πέφτει στην Χιλή με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 24 άνθρωποι. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και 8 παίκτες της CD Green Cross.

26 Σεπτεμβρίου 1969

image

Η ομάδα The Strongest επιβιβάζεται σε αεροσκάφος της Lloyd Aereo Boliviano. Το αεροσκάφος πέφτει σε έδαφος της Βολιβίας. Οι νεκροί φτάνουν τους 78 εκ των οποίων 19 είναι μέλη της ομάδας.

11 Αυγούστου 1979

image

Στον εναέριο χώρο της σοβιετικής τότε Ουκρανίας συγκρούονται στον αέρα δυο αεροσκάφη. Ένα εξ αυτών της Aeroflot που μεταφέρει τα μέλη της FC Pakhtakor Tashkent. Ανάμεσα στους 178 νεκρούς είναι όλα τα μέλη της ομάδας.

8 Δεκεμβρίου 1987

image

Στο Περού συντρίβεται αεροσκάφος του περουβιανού ναυτικού που μεταφέρει τα μέλη της ομάδας Alianza Lima. Οι νεκροί είναι 43. Κανένας από την ομάδα δεν επέζησε.

7 Ιουνίου 1989

Η πτήση της Surinam Airways πέφτει στο Σουρινάμ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 176 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους 16 μέλη της Colourful 11.

27 Απριλίου 1993

image

Στον Ατλαντικό Ωκεανό, στα ανοιχτά της Γκαμπόν, χάνεται το αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Ζάμπια. Στους 30 νεκρούς συγκαταλέγεται όλη η εθνική ομάδα της Ζάμπια.

29 Νοεμβρίου του 2016

image

image

Μόνο τρεις ποδοσφαιριστές της βραζιλιάνικης Chapecoense, διασώθηκαν από την πτώση του αεροσκάφους της LaMia Bolivia στην Βολιβία. Πήγαιναν για αγώνα με την Atletico National για τους τελικούς του Copa Sudamerica.