Η ανθρωπότητα χρειάζεται ένα κοινωνικό συμβόλαιο, μια νέα «Μεγάλη Χάρτα για τον Παγκόσμιο Ιστό», που θα προστατεύει τους πολίτες από τις καταχρήσεις του διαδικτύου, όπως είναι η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, η διασπορά ψευδών ειδήσεων και προκαταλήψεων σε βάρος μειονοτήτων, η πολιτική χειραγώγηση, το κυβερνοέγκλημα και άλλες online απειλές που συνεχώς αυξάνονται.

Ads

Αυτό πρότεινε ο δημιουργός του Ιστού (το 1989) Βρετανός σερ, Τιμ Μπέρνερς Λι, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο ‘Web Summit’ στη Λισαβόνα. Κάλεσε τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες τεχνολογίας και τους χρήστες να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του υπέρ ενός «Συμβολαίου για τον Παγκόσμιο Ιστό», ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες στο διαδίκτυο.

Ο 63χρονος «πατέρας» του Web στοχεύει να δημοσιεύσει επίσημα το Συμβόλαιο τον Μάιο του 2019, όταν για πρώτη φορά ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός εκτιμάται ότι θα έχει πλέον συνδεθεί στο διαδίκτυο. Περισσότεροι από 50 οργανισμοί έχουν ήδη υιοθετήσει την ιδέα και έχουν υπογράψει το έγγραφο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος World Wide Web, το οποίο έχει ιδρύσει ο Λι, έχοντας απογοητευθεί από τον τρόπο που εξελίσσεται το Ίντερνετ, μετά τα αρχικά μεγάλα οράματα γι’ αυτό.

«Η ανθρωπότητα που διασυνδέεται από την τεχνολογία στον Ιστό, λειτουργεί με δυστοπικό τρόπο. Έχουμε online καταχρήσεις, προκαταλήψεις, πόλωση, fake news, υπάρχουν τόσα πράγματα που πάνε στραβά. Χρειαζόμαστε ένα συμβόλαιο που θα κάνει τον Ιστό να υπηρετεί την ανθρωπότητα, την επιστήμη, τη γνώση και τη δημοκρατία», δήλωσε σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν» και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ads

«Έχουμε χάσει τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων μας και αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται ως όπλο εναντίον μας. Η δύναμη να έχει κανείς πρόσβαση σε ειδήσεις και πληροφορίες από όλο τον κόσμο, χειραγωγείται από κακόβουλους παράγοντες. Οι κυβερνήσεις με αυξανόμενο ρυθμό λογοκρίνουν τις online πληροφορίες ή κλείνουν τελείως το Ίντερνετ», πρόσθεσε.

Η «Μάγκνα Κάρτα» που προωθεί ο ίδιος μέσω του Ιδρύματός του, μεταξύ άλλων, δεσμεύει τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες τους θα έχουν συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο (κάτι που δεν συμβαίνει σε πολλές χώρες) και να σέβονται την ιδιωτικότητα και ελευθερία των χρηστών (κάτι που επίσης δεν συμβαίνει παντού).

Οι τεχνολογικές εταιρείες θα δεσμευθούν ότι θα κάνουν το δίκτυο φθηνό και προσβάσιμο στους πάντες, ότι θα σέβονται την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών-καταναλωτών και ότι θα αναπτύξουν κατάλληλες τεχνολογίες έτσι ώστε το Ίντερνετ «να είναι ένα δημόσιο αγαθό που βάζει πρώτους τους ανθρώπους». Οι ίδιοι οι χρήστες, που δεν είναι άμοιροι προσωπικών ευθυνών, καλούνται να σέβονται τον πολιτισμένο και ανοικτό διαδικτυακό διάλογο.

Ο Λι παραδέχεται ότι θα είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η επιτυχία ενός τέτοιου συμβολαίου, το οποίο θα προωθηθεί μέσω της εκστρατείας #ForTheWeb. Ελπίζει όμως ότι θα επηρεάσει την πορεία των πραγμάτων διεθνώς. Ήδη τη διαδικτυακή «Μεγάλη Χάρτα» έχουν υπογράψει μεγάλα ονόματα όπως το Facebook και η Google, καθώς και η γαλλική κυβέρνηση.