Ένα – επιεικώς ανιστόρητο και δημοσιογραφικά αντιδεοντολογικό – σχόλιο παρουσιαστή της ΕΡΤ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη άνοιξε ξανά, και με θυελλώδη τρόπο, τον δημόσιο διάλογο για τη δημόσια τηλεόραση. Για μια ακόμη φορά όμως, τον άνοιξε με λάθος τρόπο, σε λάθος και υποκριτική βάση, και (ξανά) με όρους πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων.

Ads

Για του λόγου το αληθές, αρκεί το πολιτικό… θέατρο που έστησε η (παράταξη του «μαύρου») Νέα Δημοκρατία εν είδει θεσμικής αντίδρασης και αντίστασης – από το εμπάργκο σε ό,τι αφορά την παρουσία στελεχών της στα πάνελ της δημόσιας τηλεόρασης έως την επική δήλωση του αντιπροέδρου της ‘Αδωνι Γεωργιάδη ότι ψάχνει τους τρόπους για να μην πληρώνουν πλέον οι… νεοδημοκράτες την ΕΡΤ.

Είναι προφανές πως ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να θεωρεί το εμπάργκο σε μέσα ενημέρωσης ως κίνηση δημοκρατικής πολιτικής δράσης (ή αντίδρασης), ούτε – πολύ περισσότερο – ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης θα επισυνάψει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων.

Είναι όμως εξίσου προφανές πως αυτό το κομματικό σόου δεν αποτελεί παρά ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου που έχει για τη δημόσια τηλεόραση το επιτελείο Μητσοτάκη, όταν και εάν γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Κι αυτό το σχέδιο προϋποθέτει την πλήρη απαξίωση, αποδόμηση και απονομιμοποίηση της ΕΡΤ – μια απονομιμοποίηση, για την οποία παρεμπιπτόντως φροντίζουν να προσφέρουν σταθερά και βολικά άλλοθι οι ίδιοι οι ιθύνοντες της ΕΡΤ.

Ads

«Είχαμε μια αφορμή να ξεδιπλωθεί η πολιτική της ΝΔ για τη δημόσια τηλεόραση. Η πρόθεση της ΝΔ είναι να την κλείσει», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Στην πραγματικότητα όμως, το σχέδιο Μητσοτάκη δεν προβλέπει κλείσιμο της ΕΡΤ, ο νυν αρχηγός της ΝΔ δεν σκοπεύει να επαναλάβει το «μαύρο λάθος» του Αντώνη Σαμαρά. Το σχέδιο Μητσοτάκη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προβλέπει την απόλυτη συρρίκνωση της δημόσιας τηλεόρασης προς όφελος των ιδιωτικών καναλιών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία στηρίζουν το κόμμα του.

«Αξιολόγηση – μετατάξεις δια της κινητικότητας – περιφερειακά λουκέτα» είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται η βασική εισήγηση για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου συρρίκνωσης, και η οποία τελεί ήδη σε προωθημένο στάδιο επεξεργασίας από τους συμβούλους του προέδρου της ΝΔ επί των ΜΜΕ και της επικοινωνίας.

Η εν λόγω εισήγηση στοχεύει στη δραστική μείωση των εργαζομένων της ΕΡΤ δια των μετατάξεων και των συνταξιοδοτήσεων– πρωτίστως διοικητικού, αλλά και δημοσιογραφικού και τεχνικού προσωπικού -, και στη μετατροπή της σε ένα «μικρό» τηλεοπτικό κανάλι χωρίς τις παράπλευρες δομές, δραστηριότητες και λειτουργίες που οφείλει να έχει ένας δημόσιος ενημερωτικός φορέας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια εισήγηση περιλαμβάνει δραστική μείωση των 5 κεντρικών ραδιοφώνων που λειτουργεί σήμερα η ΕΡΤ, «λουκέτο» στα 19 περιφερειακά ραδιόφωνα, πιθανό κλείσιμο της ΕΡΤ2 και υποβάθμιση της ΕΡΤ 3 σε περιφερειακό, ενδεχομένως και δημοτικό, κανάλι. Περιλαμβάνει επίσης αποσύνδεση των λοιπών δραστηριοτήτων της ΕΡΤ από τον κεντρικό φορέα, με μία από τις «ιδέες» που συζητούνται έντονα να προβλέπει τη «μετάταξη» των Μουσικών Συνόλων σε οργανισμό εποπτευόμενο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που αποτυπώνει τη φιλοσοφία του συνολικού «project» της ΝΔ για τον δημόσιο τομέα: μικρός, ευέλικτος και ευάλωτος στην πολιτική χειραγώγηση, με τον μέγιστο δυνατό αριθμό υπηρεσιών, και δυνητικών κερδών, να μεταβιβάζονται σε ιδιώτες – εν προκειμένω τους «αδικημένους» από τον ΣΥΡΙΖΑ καναλάρχες της ιδιωτικής τηλεόρασης.