Από τις πλέον ευάλωτες χώρες στην Ευρώπη σε παραπληροφόρηση και fake news είναι η Ελλάδα, κατέχοντας την 27η θέση ανάμεσα στις 35 χώρες, σύμφωνα με την έκθεση της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «Media Literacy Index 2021».

Ads

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται η Φινλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Σουηδία και η Ιρλανδία. Αυτές οι χώρες έχουν τις υψηλότερες δυνατότητες να αντέξουν τις αρνητικές επιπτώσεις των ψεύτικων ειδήσεων και της παραπληροφόρησης λόγω της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, της ποιότητας της εκπαίδευσης,  και της υψηλής εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και θεσμών.

Αντίθετα, οι χώρες που βρίσκονται στο κατώτατο σημείο της κατάταξης είναι η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Τουρκία, η Ελλάδα. Αυτές οι χώρες έχουν χαμηλές δυνατότητες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των ψεύτικων ειδήσεων και της παραπληροφόρησης κυρίως λόγω ελλείμματος ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και ανεπαρκούς εκπαίδευσης.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση και με βάση τους δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν σημαντικοί παράγοντες για την «κατανάλωση» ή την «αντίσταση» στα fake news είναι κυρίως η ελευθερία του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης, η εκπαίδευση και η κριτική γνώση και ανάγνωση της πληροφορίας. 

Ads

Η έκθεση έρχεται τη στιγμή μιας διπλής κρίσης, καθώς  το ξέσπασμα του Covid-19 και της πανδημίας συνοδεύτηκε από το infodemic, την επιδημία της παραπληροφόρησης, όπως χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι συντάκτες, εμπειρογνώμονες, τέλος συνιστούν την εκπαίδευση ως τη βέλτιστη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ψεύτικων ειδήσεων, ως «εμβόλιο» που προσφέρει αντίσταση ενάντια στις ψεύτικες ειδήσεις και τις επιπτώσεις τους.

image