Την άποψη της κοινής γνώμης σχετικά με τη στάση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και φυσικά δημοσιογράφων, απέναντι στο μνημόνιο, αποτυπώνει έρευνα της εφημερίδας «Παρασκευή και 13» σε συνεργασία με την Ελληνική Δημοσκοπική Εταιρεία, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή. Mega, ANT1 και Σκάι είναι τα κανάλια εκείνα που οι πολίτες θεωρούν ότι στηρίζουν περισσότερο τη μνημονιακή πολιτική.
 

Ads

Οι ερωτηθέντες απάντησαν χωρίς να τους αναγνωστούν τα ονόματα των καναλιών, άρα υπήρχε και η δυνατότητα της πολλαπλής απάντησης. Ακολουθούν το
«δεν γνωρίζω – δεν απαντώ» που φθάνει το 21,5% καθώς και η ΝΕΤ και η ΕΡΤ. 
 
Ο ΑΝΤ1, ο Σκάι και τα κρατικά ραδιόφωνα είναι επίσης οι πρωτοπόροι της μνημονιακής πολιτικής, σύμφωνα με την έρευνα. Ακολουθούν τα ραδιόφωνα του Sfera, το Real FM και το Βήμα FM. Xαρακτηριστικό, πάντως, είναι ότι ένας στους δύο ερωτηθέντες δεν απάντησαν.
 
Ελάχιστα είναι τα τηλεοπτικά κανάλια που δεν στηρίζουν τη μνημονιακή πολιτική. Πρώτο, σύμφωνα με την έρευνα, το Extra, δεύτερο το Kontra και ακολουθούν το «κανένα κανάλι» και ο ΣΚΑΪ. Χαμηλά ποσοστά αντιμνημονιακών καναλιών συγκεντρώνουν ο Alpha, o Star και τα κρατικά κανάλια.
 
Δεν στηρίζουν το μνημόνιο οι εφημερίδες «Ριζοσπάστης», «Real News», «Αυγή», «Ποντίκι» και «Πρώτο Θέμα» και υποστηρίζουν την αντιμνημονιακή πολιτική σύμφωνα με τους ερωτηθέντες. Το ίδιο χαρακτηριστικό με την προηγούμενη ενότητα συναντάται και εδώ. Περισσότεροι από τους μίσους, το 55,8%, απαντούν ότι δεν ξέρουν στην ερώτηση «ποιες κατά σειρά εφημερίδες θεωρείτε ότι υποστηρίζουν την αντιμνημονιακή πολιτική».
 
Οι εφημερίδες «Τα Νέα», «Η Καθημερινή», «Έθνος» και «Ελεύθερος Τύπος» είναι οι εφημερίδες που στηρίζουν, σύμφωνα με την έρευνα, το μνημόνιο. Όπως σημειώνεται στην έρευνα, το 54,6% των ερωτηθέντων δεν έδωσε απάντηση στη σχετική ερώτηση για το ποιες εφημερίδες θεωρούν ότι στηρίζουν τη μνημονιακή πολιτική.