Ανακοπές κατά των αποζημιώσεων που θα λάμβαναν οι 850 απολυμένοι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας, περίπου δέκα χρόνια μετά το κλείσιμο της εφημερίδας, κατέθεσαν η  Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Οι αποζημιώσεις αυτές, που προέρχονται από την πώληση του κτηρίου της Μίνωος, καλύπτουν ένα μικρό ποσοστό των διεκδικήσεών τους, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι δεν είχαν λάβει ούτε αποζημίωση, ούτε και δεδουλευμένα.

Ads

Όταν έκλεισε η «Ελευθεροτυπία» το 2011, οι εργαζόμενοι έχασαν δεδουλευμένα 5 μηνών καθώς επίσης και τις αποζημιώσεις τους. Ένα μικρό μόνο μέρος εξ αυτών, επρόκειτο να τα πάρουν σε λίγες μέρες από την πώληση των γραφείων της εφημερίδας.

Ωστόσο, η Alpha και η Πειραιώς άσκησαν ανακοπή και η υπόθεση θα πάει στον Άρειο Πάγο, όπου ακόμα και να κερδίσουν οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν 2 ως 4 χρόνια για να βγει η απόφαση.

Oι τράπεζες ζητούν να πάρουν αυτές το 65% του ποσού που προέκυψε από την πώληση του ακινήτου της εφημερίδας στον Νέο Κόσμο παρότι η πτώχευση της «ΧΚ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ» έγινε ενώ ίσχυε ο παλαιός πτωχευτικός νόμος που κάλυπτε πλήρως τους εργαζόμενους έναντι των άλλων πιστωτών. Οι τράπεζες έκαναν χρήση του νέου πτωχευτικού κώδικα (Ν.4335/15) σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι πλέον πρώτοι οι εργαζόμενοι αλλά οι τράπεζες που θα δικαιούνται χρήματα που θα προκύπτουν από πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που πτώχευσε.

Ads

Οργισμένες είναι οι αντιδράσεις στα social media, ειδικά από πρώην εργαζόμενους στην εφημερίδα.