Η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί ένα από τα ουσιώδη θεμέλια μιας δημοκρατικής κοινωνίας και έναν από τους βασικούς όρους της προόδου και της προκοπής κάθε ατόμου. Απαγορεύοντας την έκφραση ιδεών που φαίνονται προσβλητικές για ορισμένα «επικρατούντα ήθη», εξασφαλίζουμε ότι θα αποσιωπηθεί και ο χρήσιμος λόγος.

Ads

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στον ΟΗΕ από την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων οι χειρότερες χώρες-λογοκριτές είναι η Ερυθραία και η Βόρεια Κορέα και ακολουθούν η Σαουδική Αραβία, η Αιθιοπία, το Αζερμπαϊτζάν, το Βιετνάμ, το Ιράν, η Κίνα, η Μιανμάρ και η Κούβα.

Ο Courtney Radsch, νομικός διευθυντής της επιτροπής δηλώνει στο IPS πως «οι χώρες αυτές χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα παραδοσιακών τακτικών λογοκρισίας όπως για παράδειγμα την παρενόχληση ή ακόμα και την φυλάκιση των δημοσιογράφων».

image

Ads

Η Ερυθραία, χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής στα παράλια της Ερυθράς θάλασσας, είναι η πρώτη αφρικανική χώρα στην φυλάκιση δημοσιογράφων, με τουλάχιστον 23 δημοσιογράφους αυτή την στιγμή να βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα. Κανένας από αυτούς δεν έχει δικαστεί ή έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα. Στην Κίνα γίνεται αναφορά για 44 φυλακισμένους δημοσιογράφους, στο Ιράν για 30 και στην Αιθιοπία για 19.

Ο Αφρικανός Felix Horne, ερευνητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα τονίζει ότι «αν είστε δημοσιογράφος στην Αιθιοπία είστε αντιμέτωπος με τρία πιθανά σενάρια: τα γραπτά σας θα λογοκριθούν ή θα φυλακιστείτε ή θα εξοριστείτε από την χώρα».

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από 30 δημοσιογράφοι έφυγαν από την Αιθιοπία το 2014. Έξι ανεξάρτητες εκδόσεις έκλεισαν και υπάρχουν τουλάχιστον 19 δημοσιογράφοι και bloggers στη φυλακή για την άσκηση του δικαιώματός τους, την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα στην έκφραση.

Ο Courtney Radsch υπογράμμισε ότι «η κατάσταση χειροτερεύει και συγκεκριμένα την περίοδο της Αραβικής Άνοιξης στην Ερυθραία οι αρχές περιόρισαν κατά πολύ την πρόσβαση στο διαδίκτυο προκειμένου να περιοριστεί η δυνατότητα να έχει κάποιος πρόσβαση σε ανεξάρτητη ενημέρωση».

Το δικαίωμα της πρόσβασης στο διαδίκτυο αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Όμως, στην Ερυθραία και τη Βόρεια Κορέα η χρήση του διαδικτύου είναι απαγορευμένη.

Επίσης, η χρήση κινητών τηλεφώνων είναι περιορισμένη. Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, σε παγκόσμιο επίπεδο η Ερυθραία έχει το χαμηλότερο ποσοστό των χρηστών κινητής τηλεφωνίας, με μόλις 5,6% του πληθυσμού να έχει στην ιδιοκτησία του μία συσκευή. Στη Βόρεια Κορέα, μόνο 9,7% του πληθυσμού έχει κινητά τηλέφωνα, με εξαίρεση τα κινητά τηλέφωνα που εισάγουν λαθραία από την Κίνα.

Άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, το Βιετνάμ και το Αζερμπαϊτζάν, έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά αυτή είναι ελεγχόμενη λόγω περιοριστικών κανονισμών. Όποιος τους παραβιάσει αυτούς τους κανόνες, διώκεται.

Η λογοκρισία στις 10 χώρες που αναφέρονται επηρεάζουν κυρίως τοπικούς δημοσιογράφους, εκτός από την περίπτωση της Αιγύπτου, όπου ξένοι δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί. Λογοκρισία εφαρμόζεται επίσης και στους ξένους ανταποκριτές με άλλους τρόπους, όπως την άρνηση των θεωρήσεων εισόδου σε αυτές τις χώρες ή την απέλασή τους.

Κάποια συγκεκριμένη δράση για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης εξακολουθεί να απουσιάζει, παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα έχει επίγνωση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτές τις χώρες.