Να αναλάβει πρωτοβουλία, καλεί ευθέως τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, με επιστολή του, ο πρώην υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ώστε να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή και να κληθούν σε ακρόαση οι εκπρόσωποι του Facebook στην Ελλάδα, κατονομάζοντας συγκεκριμένα την εταιρεία Teleperformance.

Ads

Συγκεκριμένα, η επιστολή του Χριστόφορου Βερναρδάκη αναφέρει:

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Θα έχετε πληροφορηθεί ασφαλώς την διαρροή των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών σε όλο τον κόσμο της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης facebook. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στην Ελλάδα διέρρευσαν στοιχεία από 617.722 λογαριασμούς και στην Κύπρο από 152.321 λογαριασμούς. Τα διαρρεύσαντα στοιχεία, αφορούν δεδομένα όπως αριθμούς τηλεφώνου, ονόματα, τοποθεσίες, ημερομηνίες γενεθλίων, βιογραφικά και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Πρόκειται για την σοβαρότερη μέχρι στιγμής διαρροή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία πιθανότατα θα τύχουν εμπορικής ή άλλης αξιοποίησης, καθότι σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πληροφορίες αυτές προσφέρονται φθηνά σε γνωστούς ιστότοπους που λειτουργούν ως οιονεί κλεπταποδόχοι ψηφιακών δεδομένων.

Ads

Κύριε Πρόεδρε,

με την ανά χείρας επιστολή επιθυμώ να σας υποβάλλω πρόταση για τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων με πρωτοβουλία σας, εφόσον και εσείς κρίνετε το ζήτημα αυτό σοβαρό.

Η Επιτροπή θα προβεί σε πρόσκληση για ακρόαση ενώπιόν της, των υπευθύνων στην Ελλάδα εκπροσώπων της εταιρείας Facebook και εκπροσώπων της εταιρείας διακομιστή και διαχειριστή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης facebook στη χώρα μας (Teleperformance) για λογαριασμό της εταιρείας.

Η Διακομματική αυτή Επιτροπή θα θέσει ερωτήσεις στους εκπροσώπους της εταιρείας Facebook για την πολιτική προστασίας των στοιχείων που αφορούν προσωπικά δεδομένα, τις εγγυήσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται από την εταιρεία για την προστασία των δεδομένων, τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη η διαρροή και θα καλέσει την εταιρεία να δεσμευτεί για την αποκατάσταση των πιθανών βλαπτικών συνεπειών και για την αποτελεσματικότερη διαφύλαξη των στοιχείων των χρηστών του μέσου.

Τέλος, η Διακομματική Επιτροπή, αξιοποιώντας την ακρόαση των εκπροσώπων της εταιρείας θα συντάξει πόρισμα το οποίο θα χρησιμεύσει ως οδηγός ενεργειών της Βουλής των Ελλήνων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών από μελλοντικούς αντίστοιχους κινδύνους.

Ήδη πολιτειακοί θεσμοί διεθνώς, καλούν τους υπευθύνους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών πληροφορικής και τους υποβάλλουν ερωτήσεις για την εμπορική πολιτική τους και τους κινδύνους που εγκυμονούνται από την υπέρβαση του θεσμικού πλαισίου του αντίστοιχου ανταγωνισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κλήση σε ακρόαση των εκπροσώπων του Facebook, της Amazon, της Apple και της Google από την αμερικανική Γερουσία, για να απαντήσουν σε ανάλογες καταγγελίες για διαρροές προσωπικών δεδομένων και παράνομες χρήσεις τους.

Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήταν εξαιρετική πρωτοβουλία να επιληφθείτε του θέματος της συγκρότησης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, με τη βεβαιότητα ότι αυτή σας η πρωτοβουλία θα τύχει ευνοϊκής αποδοχής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου.

Παράλληλα θα αναδείξει το ενδιαφέρον και την πρόθεση της Βουλής των Ελλήνων να εμπλακεί στη διερεύνηση σύγχρονων προβλημάτων που αφορούν μεγάλους αριθμούς πολιτών και να τεθεί στην πρώτη γραμμή για την επίλυσή τους.

Με εκτίμηση, Χριστόφορος Βερναρδάκης»