Το «λουκέτο» με χειροπέδες στην ΕΡΤ, που έβαλε η αστυνομία κατόπιν εντολής του Μεγάρου Μαξίμου, έχει αρχίσει ήδη να κάνει το γύρο των διεθνών ΜΜΕ.

Ads

 
To Reuters αναφέρει ότι «οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν τα ξημερώματα έφοδο στο Ραδιομέγαρο και απομάκρυναν τους εργαζομένους που βρίσκονταν εντός». Το πρακτορείο ανέφερε ότι «έγινε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων έξω από το κτίριο και προσήχθησαν τέσσερα άτομα τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα».
 
Το Associated Press αναφέρει στο τηλεγράφημά του ότι «απομακρύνθηκαν όσοι εργαζόμενοι παρέμεναν στο Ραδιομέγαρο, λέγοντας πως την ώρα της αστυνομικής επιχείρησης βρίσκονταν εντός ελάχιστοι και δεν έχει αναφερθεί βία».
 
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει την είδηση της εκκένωσης των εγκαταστάσεων από την αστυνομία τα ξημερώματα και αναφέρει ότι έγιναν έρευνες σε κάθε δωμάτιο ενώ διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο απωθούνταν από τα ΜΑΤ.
 
Και τα τρία πρακτορεία υπενθυμίζουν πως το κλείσιμο της ΕΡΤ τον Ιούνιο είχε προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και, όπως αναφέρει ενδεικτικά το Γαλλικό Πρακτορείο, «παραλίγο να ρίξει την κυβέρνηση μετά την αποχώρηση ενός από τα τρία κόμματα που την απάρτιζαν».
 
Το  ΒΒC ανέφερε πως «αν και η ίδια η ΕΡΤ δεν ήταν ψηλά στις προτιμήσεις του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού, παρέμενε ένας θεσμός, το κλείσιμο του οποίου είχε προκαλέσει έντονη αγανάκτηση», ενώ σχολίασε πως «η επέμβαση ήταν αναμενόμενη».
 
«Τα ελληνικά ΜΑΤ εκκενώνουν την ΕΡΤ από τους τελευταίους εργαζόμενους», είναι ο τίτλος του Guardian.
 
Την είδηση μεταδίδει από νωρίς και η αγγλόφωνη ιστοσελίδα του Al Jazeera, πως η αστυνομία δεν επέτρεπε σε κανέναν την είσοδο ή την έξοδο από το Ραδιομέγαρο. Το κανάλι επισημαίνει την «παράλληλη εκπομπή προγράμματος από τους πρώην εργαζομένους της ΕΡΤ και του ενδιάμεσου δημόσιου καναλιού της ΔΤ από κοντινό στούντιο».

«Η αστυνομία εκκενώνει το υπό κατάληψη ραδιομέγαρο στην Αθήνα», γράφει η Die Zeit και συμπληρώνει: «Προσήχθησαν τέσσερις υπάλληλοι ενώ η αστυνομία ανέφερε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χωρίς χρήση βίας. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον μιας μικρής ομάδας διαδηλωτών. Περίπου 200 αριστεροί ακτιβιστές και ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωσαν μπροστά στο κτήριο κατά της επιχείρησης της αστυνομίας».

Το Spiegel παρατηρεί: «Η ΕΡΤ έκλεισε εν μια νυκτί, 2.700 δημοσιογράφοι και τεχνικοί έχασαν τη δουλειά τους. Περίπου 200 εξ΄ αυτών κλείστηκαν έκτοτε στο κτήριο και συνέχισαν να μεταδίδουν μέσω διαδικτύου. Η αστυνομία αντέδρασε τώρα σε αυτό».

Ads

«Η αστυνομία τερματίζει την κατάληψη του ραδιομεγάρου», είναι ο τίτλος άρθρου του περιοδικού Stern, που υπενθυμίζει ότι«από τον Ιούλιο μια πρόχειρη κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση εκπέμπει ένα έκτακτο πρόγραμμα». «Η ΔΤ εκπέμπει από ένα μικρό στούντιο στην Αθήνα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρόκειται για μια μεταβατική λύση. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία μια νέας, μικρότερης κρατικής τηλεόρασης υπό την επωνυμία ΝΕΡΙΤ», συμπληρώνεται στο δημοσίευμα.

«Η αστυνομία εκκενώνει την έδρα της κρατικής ραδιοφωνίας», τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει ότι«μετά από 5μηνη κατάληψη από πρώην υπαλλήλους, η ελληνική αστυνομία εκκένωσε την έδρα της πρώην κρατικής ραδιοφωνίας ΕΡΤ. (…) Με μια επιχείρηση–αστραπή, η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είχε κλείσει για οικονομικούς λόγους την ιδιαίτερα ελλειμματική ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου, καθιστώντας με μιας άνεργους σχεδόν 2.700 υπαλλήλους».

Παρόμοιος ο τίτλος και στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung:«Η αστυνομία εκκενώνει την πρώην ελληνική ραδιοφωνία». Η εφημερίδα αναφέρεται στα όσα διαδραματίστηκαν από το πρωί στο ραδιομέγαρο και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική λιτότητας, μέσω της οποίας η κυβέρνησης ανταποκρίνεται στην απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών της υπερχρεωμένης χώρας, προκάλεσε τις τελευταίες μέρες νέες έντονες διαμαρτυρίες».