Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου, ώρα 23:00. Στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας Libération,  τα μέλη της ομάδας της Charlie Hebdo, διαλέγουν το πρωτοσέλιδο για το πρώτο τεύχος του εντύπου μετά τη δολοφονική επίθεση της προηγούμενη της Τετάρτης, που είχε κοστίσει τη ζωή σε 12 άτομα.

Ads

Πρωτεργάτης της προσπάθειας ο σκιτσογράφος Luz – κατά κόσμον Rénald Luzier – το σκίτσο του οποίου κοσμεί τη μακέτα του πρωτοσέλιδου. Σε αυτό απεικονίζεται ο Μωάμεθ να δακρύζει λέγοντας «Όλα έχουν συγχωρεθεί. Είμαι Charlie» (Tout est pardonné. Je suis Charlie).

Στο βίντεο που ακολουθεί ο δημοσιογράφος εμφανίζεται ιδιαίτερα συγκινημένος αλλά και εξαντλημένος. Μιλά για το σκίτσο τονίζοντας ότι «είναι τόσο σκληρό όσο και ο θάνατος των φίλων μας. Αλλά είναι αστείο».

Το κλίμα στην αίθουσα σύνταξης είναι σχεδόν πανηγυρικό για την έκδοση του φύλλου. Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Κι όμως, τίποτε δεν είναι πλέον το ίδιο. Οι συντάκτες βάζουν τις τελευταίες πινελιές στην ύλη και τα σκίτσα της εφημερίδας. Ο αρχισυντάκτης της Charlie Hebdo, Gérard Biard, εξηγεί πως ήταν δύσκολη η έκδοση του τεύχους «αλλά στο τέλος ήταν καλό και κάνει καλό γενικώς, γιατί μας έκανε να σκάσουμε από τα γέλια και νομίζω ότι όλος ο κόσμος που θα αγοράσει την εφημερίδα θα σκάσει από τα γέλια».

Ads

Η Besse, επίσης σκιτσογράφος της ομάδας, λέει ότι «το σκίτσο του πρωτοσέλιδου είναι όμορφο. Διακατέχεται από τα αισθήματα της αγάπης, της συμφιλίωσης και της συγγνώμης», ενώ και ο Foolz το χαρακτηρίζει «ιστορικό».

Ο Laurent Léger, ο δημοσιογράφος που γλίτωσε την τελευταία στιγμή από τις σφαίρες των αδελφών Κουασί, βρίσκοντας καταφύγιο κάτω από το τραπέζι της αίθουσας σύνταξης, λέει πως το «πρωτοσέλιδο είναι εξ’ ολοκλήρου στο πνεύμα της Charlie Hebdo κι ότι προτάσσει τη συγγνώμη. Νομίζω ότι βρήκαμε το τέλειο πρωτοσέλιδο».

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Κυκλοφορεί το ιστορικό φύλλο των επιζώντων της Charlie Hebdo