Μια ομάδα 25.000 χρηστών του Facebook κατέθεσε αγωγή σε αυστριακό δικαστήριο εναντίον του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε παράνομα τα προσωπικά τους δεδομένα.

Ads

Ο Μαξ Σρεμς, ένας Αυστριακός νομικός και υπέρμαχος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, κατέθεσε την Πέμπτη επισήμως την αγωγή αυτή, που ήδη έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης παγκοσμίως, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές νομικές διαδικασίες που έχουν κινηθεί μέχρι σήμερα εναντίον ενός ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

Η νομική διαδικασία ξεκίνησε τον Αύγουστο από χρήστες από πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αυστραλίας. Περίπου 55.000 ακόμη άνθρωποι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην αγωγή.

Οι 25.000 καταγγέλλοντας ζητούν 500 ευρώ έκαστος από το Facebook, το οποίο κατηγορούν μεταξύ άλλων ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA (Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ) Prism.

Ads

«Ζητάμε από το Facebook να σταματήσει τη μαζική παρακολούθηση, να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας της προσωπικής ζωής και να πάψει να συλλέγει τα δεδομένα προσώπων που δεν διαθέτουν καν λογαριασμό σε αυτό» δηλώνει σε συνέντευξή του ο Σρεμς.

Το 2011, όταν ο Σρεμς ήταν ακόμη φοιτητής, είχε προσφύγει εναντίον του συγκεκριμένου ιστότοπου ενώπιον της Ιρλανδικής Αρχής Προστασίας της Προσωπικής Ζωής, καθώς τα κεντρικά γραφεία του Facebook στην Ευρώπη βρίσκονται στο Δουβλίνο.

Τότε η Αρχή αυτή είχε δικαιώσει τον Αυστριακό και είχε ζητήσει από το Facebook να αποσαφηνίσει την πολιτική του σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα, κάτι που γινόταν για πρώτη φορά. Το Facebook δεν έχει σχολιάσει την υπόθεση.