Στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 μία σειρά από ανεξήγητες δολοφονίες συγκλόνισαν τη Γερμανία. Τα θύματα ήταν 9 μετανάστες. Τα γερμανικά μέσα χαρακτήρισαν τις δολοφονίες, ως «δολοφονίες – κεμπάπ», επειδή τα 8 από τα  θύματα ήταν Τούρκοι, και τις απέδωσε στην τούρκικη μαφία. Το ένατο θύμα όμως ήταν ένας Έλληνας… Ένας Έλληνας που όπως αποδείχτηκε αργότερα έγινε, μαζί με τα άλλα 8 θύματα, θυσία στο βωμό του νεοναζισμού.

Ads

Ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης ζούσε στο Μόναχο κι εργαζόταν στα τρένα ως ελεγκτής. Όνειρο του ήταν όμως να ανοίξει μια δική του επιχείρηση. Ήταν το 2005 όταν μαζί με έναν Γερμανό φίλο του ενοικίασαν ένα μικρό μαγαζάκι στην πολυσύχναστη Τράπεντροϊστρασε στο Δυτικό Μόναχο, με σκοπό να ανοίξουν ένα κλειδαράδικο. Το μαγαζί βρισκόταν ακριβώς κάτω από το σπίτι του.

Στις 15 Ιουνίου του 2005, οι γείτονες είδαν για τελευταία φορά, τον Βουλγαρίδη να μιλάει στο τηλέφωνο έξω από το νέο του κατάστημα. Μπήκε μέσα και άρχισε να στήνει τα ράφια όπου σε λίγο καιρό θα έβαζε τα εμπορεύματα του, καθώς το μαγαζί δεν είχε ακόμη ανοίξει. Λίγο αργότερα όμως, θα έπεφτε νεκρός από έναν εξ’επαφής πυροβολισμό στο κεφάλι.

Το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» ταξίδεψε στον τόπο του εγκλήματος και συνάντησε τον στενό φίλο του θύματος Χαράλαμπο Δημητριάδη, όπου την ώρα του μοιραίου γεγονότος βρισκόταν σε παρακείμενο καφενείο. «Μπαίνει ένας φίλος μας μέσα και λέει παιδιά κάτι έγινε με τον Τεό. Ήρθανε περιπολικά, ήρθανε νοσοκομειακά, πυροσβεστικά, κλείσανε το τετράγωνο… το παιδί όμως ήταν φευγάτο», θυμάται.

Ads

Στο σημείο κλήθηκε τότε ο ιερέας της ενορίας Μονάχου, Απόστολος Μαμαλούσης, προκειμένου να τελέσει τρισάγιο. «Όταν έφτασα εκεί ήταν ακόμα η αστυνομία, έκανε την σήμανση και όταν τους είπα να διαβάσω ένα τρισάγιο οι άνθρωποι σταμάτησαν το έργο τους μου επέτρεψαν να μπω μέσα στο κατάστημα, μου υπέδειξαν πού πρέπει να πατήσω για να μην μπερδευτούν τα αποτυπώματα. Για μένα ήταν μια δραματική στιγμή διότι έβλεπα κάτω στο πάτωμα πεσμένο τον μακαρίτη τον Θόδωρο και μια σφαίρα του είχε ανοίξει το κεφάλι. Μέχρι σήμερα μου έχει μείνει βαθιά χαραγμένη αυτή η εικόνα», διηγείται στο «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα».

Αναπάντητα ερωτήματα

Το κίνητρο για τη δολοφονία του 46χρονου άνδρα δεν ήταν η ληστεία, καθώς οι δράστες δεν αφαίρεσαν τίποτα από το μαγαζί. Η γερμανίδα σύζυγος του και οι δύο τους κόρες, αλλά και οι συγγενείς και φίλοι που γνώριζαν καλά τον Θεοδωρίδη έμειναν με το αναπάντητο ερώτημα «γιατί;». Το ανεξιχνίαστο κίνητρο της στυγερής δολοφονίας του έλληνα επιχειρηματία ακολούθησαν φήμες περί ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Τα κοινά σημεία που παρουσίαζε άλλωστε με τις δολοφονίες άλλων 8 τούρκων μεταναστών, ιδιοκτητών μαγαζιών κεμπάπ, οδηγούσε την αστυνομία στην τούρκικη μαφία που πουλούσε προστασία σε επιχειρήσεις.

«Πολλές εφημερίδες δεν έγραψαν την αλήθεια. Γράψανε ότι ήταν μπλεγμένος με διάφορα πράγματα. Δεν υπήρχαν αυτά τα πράγματα. Ήταν ένας σωστός και ωραίος οικογενειάρχης. Ήταν ένα από τα καλύτερα παιδιά», λέει ο φίλος του θύματος Χαράλαμπος Δημητριάδης. «Του φόρτωσαν μια φήμη που δεν άξιζε και ο αδελφός του ο Γαβριήλ αναγκάστηκε μετά από χρόνια να εγκαταλείψει το Μόναχο με την οικογένειά του, να πάει στην Ελλάδα γιατί δεν άντεχε αυτό το κλίμα της εχθρότητας και αυτό το κλίμα της συκοφαντίας», συμπληρώνει ο πάτερ Απόστολος.

Ο Ρόζ Πάνθηρας αποκάλυψε τους δολοφόνους

Η απάντηση για τα πραγματικά αίτια των «δολοφονιών – κεμπάπ» ήρθε μόλις πέρυσι. Το Νοέμβριο του 2011 δυο κουκουλοφόροι επιχείρησαν να ληστέψουν μια τράπεζα. Λίγη ώρα μετά οι δύο δράστες αυτοκτόνησαν βάζοντας φωτιά στο σπίτι όπου κατοικούσαν τα τελευταία χρόνια. Στα ερείπια, η αστυνομία βρήκε το όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί στις δολοφονίες των 9 μεταναστών αλλά και στη δολοφονία μίας γερμανίδας αστυνομικού. Μαζί με το όπλο βρέθηκε κι ένα DVD με σκηνές από τους τόπους των εγκλημάτων στους οποίους ξεναγούσε τους θεατές ένα καρτούν του Ροζ Πάνθηρα, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε: «Το τουρ της Γερμανίας – 9 τούρκοι νεκροί».

Τέσσερεις μέρες μετά την αποκάλυψη, την πόρτα του αστυνομικού τμήματος περνάει η Μπεάτα Τσέπε η οποία ομολογεί τη συνέργεια της με τους 2 δράστες που βρέθηκαν νεκροί. Η Τσέπε αποκαλύπτει επίσης πως είχαν ιδρύσει τη νεοναζιστική τρομοκρατική οργάνωση Nationalsozialistischer Untergrund (Εθνικοσοσιαλιστική Αντίσταση), και πως το κίνητρο για τη δολοφονία των 9 μεταναστών ήταν το ρατσιστικό μίσος, ενώ την αστυνομικό την σκότωσαν επειδή ήταν… γυναίκα.

Κροκοδείλια δάκρυα

Την εξιχνίαση της νεοναζιστικής ομάδας, ακολούθησε έντονη κριτική για την αστυνομική έρευνα που είχε προηγηθεί. Όπως διέρρευσε, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας είχε πληροφορίες για την Nationalsozialistischer Untergrund από το 1998 αλλά δεν προέβη σε συλλήψεις μελών της αν και σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις. «Όταν αποκαλύφθηκε ότι οι δολοφόνοι ήταν ναζιστές δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από την υπουργό την κα Μπέμα -που είναι η υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ την κα Μέρκελ- και ζήτησε συγγνώμη σαν γερμανική κυβέρνηση από τους Έλληνες και του Τούρκους για τα εγκλήματα αυτά», λέει ο πάτερ Απόστολος.

Το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» συνάντησε την Cornelia Ernst του Die Linke σε μία εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των νεοναζί στο Στρασβούργο. Όπως είπε: «Ανακαλύψαμε λοιπόν αυτό το δίκτυο τυχαία. Δεν υπήρξε καμία σοβαρή έρευνα, ξαφνικά ανατινάχτηκε  ένα σπίτι και ξαφνικά εμφανίζεται και η πρωθυπουργός με κροκοδείλια δάκρυα στους συγγενείς των θυμάτων, στους ίδιους συγγενείς στους οποίους προ ολίγου δεν είχε δώσει το χέρι. Και αυτό φυσικά είναι κάτι πολύ, πώς μπορώ να το πω, ψευδές  και απατηλό».

Σήμερα στο Μόναχο διάφορες συλλογικότητες προσπαθούν να δραστηριοποιήσουν  τους πολίτες ενάντια στη νεοναζιστική βία. Η οικογένεια του Θοδωρή Βουλγαρίδη αρνήθηκε να μας μιλήσει γιατί φοβάται ότι η Nationalsozialistischer Untergrund δεν έχει εξαρθρωθεί.

Διαβάστε επίσης:

Φάκελος Ακροδεξιά: Επαφές NPD με ΛΑ.Ο.Σ και Χρυσή Αυγή
Φάκελος Ακροδεξιά: Η γυναίκα που καθαρίζει τη βρωμιά των νεοναζί

Φάκελος Ακροδεξιά: Οι αντιναζί που ζουν στο χωριό των νεοναζί
Φάκελος Ακροδεξιά: Ένα «φάντασμα» στα άδυτα των νεοναζί
Φάκελος Ακροδεξιά: Ξεπλυθείτε από τον νεοναζισμό!

Ο φάκελος «Ακροδεξιά» ανοίγει και αποκαλύπτει την απειλή των νεοναζί. Μια μεγάλη έρευνα του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», την Τετάρτη 2 Μαΐου, στη ΝΕΤ.