Έναν μήνα πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2012 κι ενώ βρισκόμαστε προ των πυλών ενός νέου μνημονίου, κεντρικό ζήτημα στην προεκλογική ατζέντα είναι η ασφάλεια σε συνάρτηση με τους μετανάστες. Η κυβέρνηση Σαμαρά κάνει καθημερινές επιχειρήσεις – σκούπα στο κέντρο της Αθήνας και τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής προελαύνουν στον Άγιο Παντελεήμονα.

Ads

Μέσα σε αυτό το πολωμένο κλίμα, την 1η Απριλίου του 2012, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» φιλοξενεί άρθρο του Παναγιώτη Σαββίδη με τον τίτλο «Τα προσκοπάκια της Χρυσής Αυγής». Και δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά ένα στημένο (και μάλιστα κακοστημένο) ρεπορτάζ που θα βοηθήσει την οργάνωση όχι μόνο ναμπει στη Βουλή αλλά και ως τρίτη δύναμη. 

Στη φωτογραφία που το συνοδεύει, δύο πανομοιότυπα ντυμένες γιαγιάδες, που ο δημοσιογράφος «τυχαία» εντόπισε, τραβάνε χρήματα από ένα ΑΤΜ του Αγίου Παντελεήμονα. Φρουρός πίσω από αυτές ένας φουσκωτός της νεοναζιστικής οργάνωσης με την μπλούζα που γράφει «Χρυσή Αυγή» σε πρώτο πλάνο.

image

Ads

Στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Παναγιώτη Σαββίδη μαθαίνουμε πως οι γριούλες έχουν καλέσει την άμεση δράση της Χρυσής Αυγής προκειμένου να πάνε ως την τράπεζα και να κάνουν με ασφάλεια μια συναλλαγή. Μία από τις κυρίες μιλά στον δημοσιογράφο και εξηγεί πως καλούν τη Χρυσή Αυγή γιατί «φοβούνται επειδή οι μετανάστες κάνουν ληστείες» και λέει πως μάλιστα φοράει μόνο τη βέρα της όταν βγαίνει από το σπίτι. Η άλλη επιβεβαιώνει την πρώτη λέγοντας έπεσε θύμα διάρρηξης στο σπίτι της και πως μια άλλη κυρία πήγε στην τράπεζα και ληστές της έσπασαν το σαγόνι και της άρπαξαν τη σύνταξή της. «Προστατεύουμε τον Έλληνα που νιώθει απροστάτευτος στο κέντρο. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», λέει ο Ηλίας Παναγιώταρος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής στον δαιμόνιο ρεπόρτερ του «Πρώτου Θέματος».

image

Τα Fake News της εφημερίδας του Θέμου Αναστασιάδη δεν θα αργήσουν να αποκαλυφθούν. Ο Δημήτρης Ψαράς μέσα από το βιβλίο του «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής» θα ξεσκεπάσει το fake ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος». Η Χρυσή Αυγή θα έχει πάρει ήδη 7% στις εκλογές όμως.

Όπως αποκαλύπτεται η μία από τις δυο κυρίες πάνω στις οποίες στήνεται το ρεπορτάζ – μαϊμού είναι η Ερωφίλη Πλωμαρίτη. Πρόκειται για τη μητέρα του Αλέξανδρου Πλωμαρίτη, τοπάρχη της Χρυσής Αυγής και υποψήφιου βουλευτή Α’ Αθηνών στις εκλογές του 2012, που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο μέσα από το ντοκιμαντέρ «The Cleaners», στο οποίο δήλωνε ότι «πρέπει να βάλουμε τους μετανάστες στους φούρνους και να τους κάνουμε σαπούνια».  Η δεύτερη «γριούλα» που βρέθηκε… όλως τυχαία στο ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σαββίδη, είναι η Θεοδώρα Στεφανίδου, αδελφή της  Ερωφίλης Πλωμαρίτη.

Όπως προκύπτει μάλιστα από τα γυρίσματα του Κώστα Γεωργούση, δημιουργού του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο βρετανικό Channel 4, η Ερωφίλη Πλωμαρίτη ήταν στην παρέα του γιου της, στο καφενείο όπου έγιναν οι επίμαχες δηλώσεις.

image

Τις αποκαλύψεις έρχεται να συνεχίσει το xyzcontagion.wordpress.com που κάνει γνωστό πως η πρώτη γιαγιά του ΑΤΜ ήταν υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αχαΐας με τη Χρυσή Αυγή στις εκλογές του 2010, με το ψηφοδέλτιο του Χρήστου Ρήγα «Εθνική Συσπείρωση για τη Δυτική Ελλάδα» και η δεύτερη υποψήφια με τη Χρυσή Αυγή στις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2012 στο νομό Χίου.

Οταν ο Κώστας Βαξεβάνης και το Hot Doc ρωτούν τον ι υπογράφοντα το στημένο ρεπορτάζ, ΠαναγιώτηΣαββίδη τι συνέβη, εκείνος απαντά πως «δεν θυμάται».

Όπως γράφει τότε ο Κώστας Βαξεβάνης:

«Επικοινωνήσαμε και με τον Παναγιώτη Σαββίδη, τον δημοσιογράφο που έκανε το ρεπορτάζ, και του ζητήσαμε να μας εξηγήσει πώς συνέβη να κάνει ένα ρεπορτάζ που δίνει την εντύπωση του στημένου. Μας απάντησε πως δεν θυμάται τι ακριβώς έγινε τότε, αλλά δεν ήξερε πως η κυρία ήταν μητέρα στελέχους του Μιχαλολιάκου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ειδικεύεται σε ρεπορτάζ Χρυσής Αυγής, φροντίζοντας μάλιστα να αποδίδει πλήρως τις δραστηριότητές της. Στο επίμαχο ρεπορτάζ του ο τίτλος είναι ”Τα προσκοπάκια της Χρυσής Αυγής”. Ενα από τα ρεπορτάζ που βοήθησαν στην απενοχοποίησή της και στη δημιουργία μιας κοινωνικής εικόνας. Αγνωστο παραμένει αν η διεύθυνση της εφημερίδας γνωρίζει τους όρους με τους οποίους έγινε».

Κι αυτό δεν είναι το μόμο Fake News σε σχέση με την Χρυσή Αυγή που δημοσιεύει το συγκεκριμένο μέσο. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2012 και πάλι το protothema.gr αναδημοσιεύει είδηση με τίτλο: «Μέλη της Χρυσής Αυγής έδειραν γιατρό που ζήτησε φακελάκι!» με την είδηση να την διαψεύδει μέχρι και η ίδια η Χρυσή Αυγή. Για να μην θυμηθεί κανείς το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της 29ης Ιουλίου του 2012, που παρουσίαζε το παραστρατιωτικό «κάμπινγκ της Χρυσής Αυγής», ως κάμπινγκ εκγύμνασης του σώματος και του πνεύματος…