Ο συγγραφέας του «Βηματοδότη» το διάβαζε και το ξαναδιάβαζε και… δεν μπορούσε να το πιστέψει. Πίστεψε και δεν ερεύνησε όμως και αναμετάδωσε, επικαλούμενος μάλιστα πηγές, μια ψεύτικη είδηση, βασισμένη σε ένα νομοσχέδιο που δεν υπήρξε και μια κομματική ανακοίνωση που δεν εκδόθηκε ποτέ. Θα μπορούσε να είναι και επεισόδιο του «Sesame Street».

Ads

«Το διάβαζα, το ξαναδιάβαζα και δεν το πίστευα έως ότου μου είπαν πως περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο. Και μάλιστα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Όλγας Γεροβασίλη. Με απόφασή της λοιπόν θα χορηγείται επίδομα… σφραγίδας στους δημοσίους υπαλλήλους, ύψους 50 ευρώ σε μηνιαία βάση. ο μέτρο, όπως εξηγεί, αποσκοπεί στην ανακούφιση των υπαλλήλων, ειδικά των εφοριών, που κάνουν χρήση σφραγίδας. Δηλαδή όσοι δημόσιοι υπάλληλοι σφραγίζουν έγγραφα και ταλαιπωρούνται θα λαμβάνουν 50 ευρώ τον μήνα για να “ανακουφίζονται”. Ναι, αυτό λέει η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει και ειδικό κονδύλι για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φυσικοθεραπείας για όσους πάσχουν από προβλήματα από τη χρήση της σφραγίδας, όπως τενοντίτιδα και το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Για φαντάσου, μου έλεγαν, το να σταμπάρεις έγγραφα μπορεί να γίνει επικίνδυνο επάγγελμα και το κράτος θα μεριμνήσει για αυτό. Ή όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΔ “σε λίγο η κυβέρνηση θα δώσει και επίδομα πασιέντζας” στους δημοσίους υπαλλήλους».

Αυτά έγραφε τον Ιούλιο του 2017 ο «Βηματοδότης» με μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες να σπεύδουν να αναμεταδώσουν μια ακόμη «συγκλονιστική αποκάλυψη» στο όνομα της αντιπολίτευσης. Πρώτο Θέμα, iefimerida, Ελεύθερος Τύπος και Athens Voice, ήταν μόλις λίγα από τα ελληνικά ΜΜΕ, που μετέδωσαν τα Fake News, που μόνο ένας εντελώς αφελής θα μπορούσε να πιστέψει.

image

Ads

Που το διάβαζε ο δαιμόνιος ρεπόρτερ; Στο σατιρικό «Βατράχι», το «ποιοτικό μέσο παραπληροφόρησης από το 1867», όπως το ίδιο αυτοπαρουσιάζεται. Τώρα ποιος του επιβεβαίωσε ότι το επίδομα περιλαμβάνεται και σε νομοσχέδιο και που βρήκε το ανύπαρκτο νομοσχέδιο για να διαβάσει και την εισηγητική του έκθεση, άγνωστο… Όσο για την ανακοίνωση της ΝΔ ότι «η κυβέρνηση σε λίγο θα δώσει και επίδομα πασιέντζας», όσο και αν την έψαξε κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, δεν την βρήκε.

image

Η επίσημη διάψευση ήρθε με χιούμορ αλλά και αιχμές από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. «Καλούμε τον αρθρογράφο της στήλης να δημοσιεύσει το νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση για το οποίο ‘του είπαν’, προκειμένου να ενημερωθεί αφενός η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το επίδομα που ‘θα δώσει’ στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, αφετέρου οι ίδιοι οι υπάλληλοι που ‘θα το λάβουν, ανέφερε το υπουργείο, σχολιάζοντας πως «η παραπληροφόρηση και η πολιτική της φθοράς με fake news του είδους ‘μου είπε, άκουσα και με ενημέρωσαν’ δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική κοινωνία και παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές, οι οποίες έχουν παρέλθει οριστικά από την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Παρ’ όλα αυτά, σας διαβεβαιώνουμε ότι η κυβέρνηση θα αφήσει τη σφραγίδα της στη δημόσια διοίκηση».

Οι περισσότερες ιστοσελίδες έσπευσαν να μαζέψουν τη χοντράδα που έκαναν, ξεχνώντας βέβαια να αναρτήσουν την απάντηση της Όλγας Γεροβασίλη. Υπήρξαν βέβαια και μέσα που ναι μεν αναφέρθηκαν στη διάψευση, αλλά άφησαν ανοιχτό κι ένα αλλά… Όπως π.χ. Ο ΣΚΑΪ.

Μετά την κατακραυγή για την «δημοσιογραφία των βατραχιών», ο «Βηματοδότης» αναγκάστηκε να παραδεχτεί τα Fake News, αποδίδοντας την την τεράστια δημοσιογραφική ατοπία στον ήλιο του καλοκαιριού.

«Κάτι ο καύσωνας και η καλοκαιρινή ραστώνη, κάτι η Βαρουφακιάδα που κυριαρχούσε, δεν ήθελε και πολύ να αναπαραχθεί μια είδηση, η οποία βεβαίως καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Πρόκειται για το δήθεν επίδομα σφραγίδας 50 ευρώ που χορηγεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο δημοσίευσε ένα site και έκανε γρήγορα τον γύρο του Διαδικτύου, χωρίς κανείς να κάνει τον κόπο να διασταυρώσει την είδηση. Δικαίως λοιπόν το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία λέει ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, ούτε υπάρχει καμία εισηγητική έκθεση. Ούτε βεβαίως υπάρχει ανακοίνωση της ΝΔ που να καυτηριάζει το γεγονός. Το υπουργείο το μόνο που διαβεβαιώνει είναι ότι η κυβέρνηση θα αφήσει τη σφραγίδα της στη δημόσια διοίκηση».

Βάτραχοι λοιπόν ο θησαυρός για άλλη μια φορά.