Μια «ενδιαφέρουσα αγορά» εντοπίζει η αμερικανική Google στην Κούβα ζητώντας να αρθεί το εμπάργκο των ΗΠΑ. Μέσα σε ένα πέπλο μυστικότητας ο πρόεδρος του διαδικτυακού κολοσσού, Έρικ Σμιτ, μετέβη μαζί με άλλα τρια στελέχη της εταιρίας στην Αβάνα τον περασμένο μήνα προωθώντας την ιδέα του «ελεύθερου ίντερνετ». Η αποκάλυψη της επίσκεψης έγινε από μια Κουβανή μπλόγκερ με την οποία συναντήθηκε η αντιπροσωπεία της Google. Σύμφωνα με το Reuters, o Σμιτ συνάντησε τόσο εκπροσώπους της κυβέρνησης, όσο και ανεξάρτητους προγραμματιστές και αντικαθεστωτικούς μπλόγκερ.

Ads

Από το 1961 οι ΗΠΑ έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το νησί της Καραϊβικής επιβάλλοντας ένα αυστηρό εμπάργκο στο καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο. Η επίσκεψη των ανθρώπων της Google εκτός από συμβολική ήταν και πηγή ερωτημάτων για τον τρόπο με τον οποίο έφτασαν στο νησί.

Αφότου ο Φιντέλ Κάστρο πέρασε την εξουσία στον αδερφό του Ραούλ, ο νέος Πρόεδρος ενθάρρυνε την χρήση της τεχνολογίας. Ο Ραούλ Κάστρο επέτρεψε στους Κουβανούς να τηλεφωνούν ο ένας στον άλλο και να στέλνουν SMS, παρά το υψηλό κόστος δεδομένου ότι οι μισθοί είναι 20$ το μήνα. Όσον αφορά το διαδίκτυο η Κούβα θεωρείται υπό ανάπτυξη χώρα, μιας και διαθέτει την μικρότερη πρόσβαση χρηστών στο διαδίκτυο σε όλη την Λατινική Αμερική. Μόλις το 3% του πληθυσμού έχει σύνδεση στο ίντερνετ. Οι περισσότεροι είναι επιστήμονες, δημοσιογράφοι ή ξένοι επιχειρηματίες. Ο αριθμός των ιδιωτικών συνδέσεων είναι ακόμα και σήμερα εξαιρετικά περιορισμένος. Αυτό βέβαια, δεν είχε εμποδίσει την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, NSA, να επιχειρήσει ένα “κυβερνοπραξικόπημα” μέσω ενός ιδιαίτερου δούρειου ίππου: ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατασκευασμένο αποκλειστικά για να προκαλέσει την «Κουβανική Άνοιξη».

Διαβάστε σχετικά: Με κυβερνοπραξικόπημα θα έριχναν οι ΗΠΑ τον Κάστρο

Ads

Οι Κουβανοί έχουν μάθει να ανταλλάσουν δεδομένα ακόμα και χωρίς ίντερνετ. Με τη βοήθεια USB ανταλλάζουν χέρι χέρι το λεγόμενο «πακέτο της εβδομάδας» («el paquete de la semana») στο οποίο περιλαμβάνεται συνήθως μια επιλογή από ταινίες, σαπουνόπερες, προγράμματα, φωτογραφίες, περιοδικά ακόμα και άρθρα από την Wikipedia.

Λόγω του εμπάργκο επί χρόνια η Κούβα δεν διέθετε καλώδιο οπτικών ινών που να τη συνδέει με το ίντερνετ και είχε πρόσβαση μόνο μέσω δορυφόρου. Το πρόβλημα λύθηκε πριν από 3 χρόνια όταν τοποθετήθηκε υποθαλάσσια καλώδιο από τη Βενεζουέλα μέχρι την Κούβα. Όμως το δίκτυο τηλεφώνου και ίντερνετ στο νησί εκσυγχρονίζεται υπερβολικά αργά και έτσι δεν υπάρχει αισθητή βελτίωση.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά η μπλόγκερ Yoani Sanchez, η Goolge βλέπει κέρδος στον εκσυγχρονισμό του δικτύου μέσω του προγράμματος Loon, το οποίο με τη βοήθεια ειδικών πομπών τοποθετημένων σε μπαλόνια στην στρατόσφαιρα διασφαλίζει την πρόσβαση στο διαδίκτυο ακόμα και των πιο απομακρυσμένων εποχών.

«Η Κούβα πρέπει να ανοίξει την οικονομία και το εμπόριό της και οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν την ιστορία τους και να τερματίσουν το εμπάργκο. Και οι δύο χώρες θα πρέπει να λάβουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις. Είναι όμως προς το συμφέρον τους», σημείωσε Google+ ο Έρικ Σμιτ γνωρίζοντας ότι τα σχέδιά του χρειάζονται έγκριση της κουβανικής κυβέρνησης, αλλά και τον τερματισμό του αμερικανικού εμπάργκο.

Παρόλα αυτά, η αμερικανική στάση προς την Κούβα τις τελευταίες δεκαετίες έχουν κάνει δικαιολογημένα την Αβάνα πολύ διστακτική. Η κυβέρνηση μάλιστα αποκάλεσε την Sanchez πληρωμένη από τις ΗΠΑ προπαγανδίστρια και η ιστοσελίδα της, που επιδιώκει να είναι μια ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα, αποκλείστηκε πολλές φορές. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ και η Ευρώπη την έχουν βραβεύσει για την προσπάθειά της.