Οι εξελίξεις με την απέλαση και την απαγόρευση εισόδου σε ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία ότι λειτουργούν ως πράκτορες ξένων συμφερόντων είναι πρωτόγνωρη τόσο γιατί η κατηγορία φαίνεται ότι ευσταθεί όσο και γιατί αναδεικνύει τη διαχρονική υποκρισία των επαγγελματιών “πατριωτών” που προσφάτως ταυτίζονται με το ρωσικό παράγοντα.

Ads

Η ύπαρξη δικτύων επιρροής, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια. Εκτός από τα εμφανούς ρωσικής προέλευσης κεφάλαια είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν υπόγειες χρηματοδοτήσεις σε μεμονωμένα πρόσωπα ή παράγοντες καθώς και σε διάφορες παραεκκλησιαστικές ή παραστρατιωτικές οργανώσεις, περίεργα σωματεία αλλά και μιντιακά δίκτυα στη Θεσσαλονίκη και επαρχιακές πόλεις.

Με προεξέχοντες ακροδεξιούς πολιτικούς, καλλιεργούν την καινοφανή θεωρία περί ελληνορωσικής φιλίας με γραφική επιχειρηματολογία, στηριγμένη σε μεταφυσικές δοξασίες και προφητείες περί του “ξανθού γένους”. Όλος αυτός ο περιθωριακός κύκλος που προωθεί τα ρωσικά συμφέροντα ενεργοποιήθηκε ταχύτητα μέσω των συλαλλητηρίων, μόλις διεφάνη προοπτική λύσης στο Μακεδονικό. 

Το γεγονός ότι πολεμούν την επίλυση του Μακεδονικού με όχημα τη βολική εθνικιστική υστερία για την πΓΔΜ, αποδεικνύει ότι η συμφωνία εμποδίζει τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια. Εξάλλου η Μόσχα και επίσημα δεν έχει κρύψει την αντίθεσή της στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Όμως εσχάτως τα ρωσικά συμφέροντα ταυτίζονται απροκάλυπτα με τα τουρκικά και είναι αρκετά οξύμωρο ότι οι “μακεδονομάχοι” κατεβαίνουν στους δρόμους και υπηρετούν την τουρκική διπλωματία, παρότι παριστάνουν τους “τουρκοφάγους” με κάθε ευκαιρία. 

Ads

Εκτός από απόδειξη της διαχρονικής υποκρισίας των εθνικιστών, η απόπειρα υπονόμευσης της λύσης αποδεικνύει ότι η συμφωνία στο Μακεδονικό ζήτημα υπηρετεί απόλυτα τα εθνικά συμφέροντα.