Όλα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση της Ελενας Ακρίτα που αποκάλυψε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου λόγω καταγγελιών σε βάρος του μέσα στη δίνη του #metoo.

Ads

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη διέψευσε τις πληροφορίες, καταγγέλλοντας μάλιστα σκοπιμότητες, έδωσε και συνεντεύξεις για να διαρρήξει δημόσια τα ιμάτιά της υποστηρίζοντας ότι δεν τρέχει τίποτα, ενώ ο ίδιος δήλωσε άγνοια και εμφανίστηκε εμβρόντητος, επιβεβαιώνοντας μόνο ότι ναι, διόρισε τον αδελφό του στο Εθνικό (όπως επίσης δημοσιοποίησε η Ελ Ακρίτα).

Στο μεταξύ οι φήμες έδιναν και έπαιρναν: Στο Μέγαρο Μαξίμου ενδιαφέρονταν έντονα για την υπόθεση Λιγνάδη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον εκτιμά βαθύτατα, αυτός άλλωστε τον επέλεξε για τη συγκεκριμένη θέση, αλλά οι καταγγελίες ήταν υπαρκτές και σύντομα θα έφταναν στη Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις επίμονες φήμες, όσα θα αποκαλύπτονταν θα ήταν πολύ ειδεχθέστερα από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα για άλλους σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

Ads

Η παραίτησή του Δ. Λιγνάδη επιβεβαίωσε ότι ο καπνός προέρχεται από μια φωτιά, μεγάλη φωτιά. Ο ίδιος δηλώνει αθώος του αίματος και υποστηρίζει ότι απλά θέλει να απαλλάξει το Εθνικό Θέατρο από το σούσουρο ώστε να υπερασπιστεί ελεύθερα με νομικά μέσα τον εαυτό του αλλά είναι προφανές ότι αναγκάζεται να αποχωρήσει γιατί δεν έχει πια τόπο να σταθεί.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολύ συγκεκριμένα:

  • Γιατί η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού διέψευδε με πάθος αυτό που θα συνέβαινε δυο 24ωρα μετά;
  • Δεν είχαν φτάσει στο γραφείο της Λίνα Μενδώνη οι ψίθυροι που έχουν φτάσει εδώ και μέρες στα δημοσιογραφικά γραφεία;
  • Πώς είναι δυνατόν να γνώριζε η Ελ. Ακρίτα κάτι που δεν γνώριζε η Λ. Μενδώνη για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού;
  • Εκαναν έρευνα στο θέατρο και διαπίστωσαν μιλώντας με ηθοποιούς ότι δεν υπάρχει καμία σκιά;
  • Οταν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού  γνωστοποίησαν με κείμενό τους ότι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης κινητοποιήθηκε η ηγεσία του υπουργείου για να μάθει τι ακριβώς εννοούν;
  • Με ποια κριτήρια επελέγη ο Δημήτρης Λιγνάδης για τη θέση; Μόνο με βάση την καλλιτεχνική του αξία; Ο Κ. Μητσοτάκης που τον επέλεξε είχε άποψη για το σύνολο της προσωπικότητάς του;
  • Και τώρα; Αν έρθουν στο φως φοβερά πράγματα, θα αναλάβει κανείς την πολιτική ευθύνη για την τοποθέτηση του Δ. Λιγνάδη ως επικεφαλής του σημαντικότερου θεάτρου στη χώρα;

Δεν υπάρχει τίποτα που να μην είναι ολοφάνερο. Ηξεραν, έκρυψαν, και όταν δεν μπορούσαν πια να τον σώσουν τον απομάκρυναν για να σωθούν και σιωπούν. Οσο μπορέσουν.