Το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει κάποιος που έχει πέσει θύμα της τυμβωρυχίας εξαιτίας της τραγωδίας που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, θα ήταν να «πληρώσει» με το ίδιο νόμισμα τη ΝΔ με την πρώτη ευκαιρία. Η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιθέτως, υπενθύμισε ότι οι μεγάλες τραγωδίες είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως της κλιματικής αλλαγής, της έλλειψης υποδομών, της χωροταξικής αναρχίας. Aλλά επίσης του σχεδιασμού και της διαχείρισης όπου, ομολογουμένως, η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχυ. 

Ads

Όταν όμως ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς προσπάθησε να αποτινάξει κάθε ίχνος ευθύνης από πάνω του το έκανε μάλλον με χυδαίο τρόπο και υπενθύμισε πόσο εύκολη είναι η κριτική στους προηγούμενους ή η εκμετάλλευση της δημοσιότητας στα εύκολα και πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστεί μια ανθρώπινη τραγωδία ενώ είχε την αρμοδιότητα να την αποτρέψει αλλά απέτυχε.

Επιχείρησε από την πρώτη στιγμή να αποσείσει τις προσωπικές του ευθύνες – πριν καν κάποιος τον κατηγορήσει – λέγοντας πως ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 δεν λειτούργησε γιατί διαφορετικά θα προκαλούσε εκατόμβη νεκρών. Πολλοί θυμήθηκαν ότι το 112 λειτούργησε αρκετές φορές μόνο για επικοινωνιακούς λόγους με άσκοπα μηνύματα, όπως έγινε όταν η πανδημία ήταν διαχειρίσιμη και εξυπηρετούσε το αφήγημα της κυβέρνησης. Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης, είναι ένα εργαλείο, που μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές όταν υπάρχει σχεδιασμός και πλάνο αντιμετώπισης. «Αδιανόητο να χάνονται ανθρώπινες ζωές όταν υπάρχει το 112» έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πριν από λίγες μέρες έδινε συνεντεύξεις και έκανε κριτική εκ του ασφαλούς για τις προηγούμενες τραγωδίες λέγοντας ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός και ο ίδιος θα είχε διατάξει την εκκένωση στο Μάτι. Όταν έπρεπε ο ίδιος να διαχειριστεί μια φυσική καταστροφή και δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, προσπάθησε να συγκρίνει τον όγκο της βροχής στα Πολιτικά Έυβοιας με αυτόν της… Μάνδρας. Μόνο που κυβέρνηση είναι η ΝΔ και αρμόδιος είναι ο ίδιος, και μάλλον είναι η πλέον ακατάλληλη στιγμή για να θυμάται τη Μάνδρα.

Ads

Η χειρότερη στιγμή πάντως του Νίκου Χαρδαλιά ήταν όταν ισχυρίστηκε ότι η αποτυχημένη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού οφειλόταν σε κακή μετεωρολογική πρόγνωση και ότι διαφορετικά θα είχαν λάβει άλλου είδους μέτρα, σε μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών. Την απάντηση έδωσαν εμφατικά τόσο η ΕΜΥ όσο και το Αστεροσκοπείο, που υπενθύμισαν ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Υφυπουργός είχαν λάβει έγκαιρα ακριβή πρόβλεψη για τα καιρικά φαινόμενα, η οποία επικαιροποιήθηκε στη συνέχεια όπως είχαν έγκαιρα προειδοποιηθεί και για τις πλημμύρες του Λαγκαδά. 

Δεν έχει μείνει ασχολίαστη η αδιαφορία του Πρωθυπουργού και η άρνησή του να διακόψει τις διακοπές του ενώ υπήρχαν νεκροί, κάτι που προκάλεσε προφανείς συνειρμούς για το 2018. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να συνεχίσει τα μπάνια του και να επιστρέψει στην πρωτεύουσα τη Δευτέρα. Δεν ήταν δα και καμιά θεατρική παράσταση ώστε να κινητοποιήσει τρία στρατιωτικά ελικόπτερα για να βρεθεί με την «υπέρκομψη» σύζυγό του…

Μετά από ένα χρόνο στην κυβέρνηση, η κριτική στην αντιπολίτευση μοιάζει θλιβερή, είναι ώρα για σοβαρή αυτοκριτική. Αν υπάρχει βέβαια… φιλότιμο.