Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης είχε διαψεύσει με οργή ως «ανυπόστατα, κατευθυνόμενα και υποβολιμαία» δημοσιεύματα που αποκάλυπταν ότι αρουραίοι δαγκώνουν μωρά στον προσωρινό καταυλισμό που φτιάχτηκε στη Λέσβο μετά την καταστροφή της Μόριας.

Ads

Το είχε αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερντ Μίλερ, επικαλούμενος τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα». Συγκεκριμένα, είχε πει ότι ξεκίνησαν εμβολιασμοί τετάνου στο Καρά Τεπέ, γιατί στα υγρά από τις βροχές αντίσκηνα οι αρουραίοι δαγκώνουν μωρά και μπορεί να τους μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες.

Μετά την κυβερνητική καταγγελία για fake news οι “Γιατροί χωρίς σύνορα” απάντησαν: «Σύμφωνα με τις ιατρικές μας ομάδες, αρουραίοι, σκορπιοί και φίδια δαγκώνουν παιδιά και ενήλικες – όχι στη Λέσβο – αλλά στο άλλο απάνθρωπο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο Βαθύ, στη Σάμο». Πρόσθεσαν πως δεν έχουν πληροφορίες για παρόμοια περιστατικά στη Λέσβο, αλλά αυτό “δεν σημαίνει ότι οι συνθήκες στη Λέσβο είναι αποδεκτές, καθώς και στον νέο καταυλισμό, οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να ζήσουν σε σκηνές μέσα στο χειμώνα χωρίς επαρκή ασφάλεια ή προστασία».

Μετά ήρθε η Deutsche Welle για να μάθουμε ότι στο Καρά Τεπέ ζουν περίπου 7.500 άνθρωποι, οι οποίοι μοιράζονται 400 κινητές τουαλέτες και 200 ντους με συνήθως κρύο νερό. Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι συνθήκες στο Καρά Τεπέ είναι χειρότερες από τη Μόρια. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι απαγορεύεται σε μέλη προσφυγικών οργανώσεων να μιλούν σε μέσα ενημέρωσης για όσα συμβαίνουν στο Καρά Τεπέ, ενώ φωτογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στον καταυλισμό με την αιτιολογία ότι μπορεί να μεταφέρουν στους πρόσφυγες και μετανάστες τον κορονοϊό.

Ads

Η κυβέρνηση επαίρεται για την πολιτική της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό προβάλλοντας τη μείωση των ροών.

Είναι αλήθεια. Πράγματι, το κατάφεραν. Αυτό που συσκοτίζουν είναι μέθοδος, δηλαδή τα μαζικά push back, οι βίαιες απωθήσεις των λέμβων που επιχειρούν να φτάσουν στις ακτές. Το αποκαλύπτουν κατά καιρούς ξένα ΜΜΕ, τα οποία αντιμετωπίζονται ως αναξιόπιστα από το Μέγαρο Μαξίμου όπου δεν επηρεάζονται από τη διεθνή κατακραυγή.

Εχουν τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ ευχαριστημένη με το δόγμα της πυγμής και τις ευρωπαϊκές ελίτ ήσυχες που το πρόβλημα μένει μακριά τους.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχει βγει από την βασική ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης και δεν κινητοποιεί πολύ κόσμο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Το αδιέξοδο που προκύπτει από την άρνηση της ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της  έφερε κούραση και η κούραση φέρνει αδιέξοδο.

Είναι πολύ οδυνηρό ακόμη και για κάποιον που έχει ενσυναίσθηση να κουβαλάει μέσα του το βάρος της δυστυχίας των κατατρεγμένων που ονειρεύτηκαν Ευρώπη και βρέθηκαν στις λάσπες.

Είναι πιο βολικό να μη βλέπει κανείς τη βάρβαρη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την κυβέρνηση. Είναι πιο εύκολο να μη θέλεις να ξέρεις.

Αλλά όση σιωπή κι αν καλύψει την τραγωδία των συνανθρώπων μας που παλεύουν με αρουραίους, σκορπιούς και φίδια σε άθλιους καταυλισμούς, προσβλητικούς για τον πολιτισμό, δεν πρόκειται να απαλλαγούμε από τη φρίκη.

Η απόγνωσή τους θα μας στοιχειώνει, όσο κι αν την αποφύγουμε.

Ο Ν. Μηταράκης σίγουρα δεν διατρέχει τέτοιο κίνδυνο.