Δύσκολα μπορεί να συνηθίσει κανείς την εικόνα: Ασφαλτος πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τακτοποιημένες γύρω οι αρχαίες πέτρες σαν γραφικός διάκοσμος.

Ads

Ένας αντιαισθητικός συνδυασμός εκμοντερνισμού και χρηστικότητας σε ένα οικουμενικό μνημείο που δεν ανήκει στην Λ. Μενδώνη ούτε στον Κ. Μητσοτάκη.

Δεν θα το παραδώσουν, όμως, όπως το παρέλαβαν. Θα έχουν αφήσει το δικό τους βίαιο αποτύπωμα, σαν να πρόκειται για ιδιοκτησία τους, στο όνομα του σεβασμού των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.

Μπορεί οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες να μη βρίσκουν ελεύθερο πεζοδρόμιο, να έχουν αδυναμία πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους, ακόμη και στα δικαστήρια, να δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να υφίστανται διακρίσεις στον εργασιακό χώρο και στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, να μην υποστηρίζονται πάντα από προνοιακά επιδόματα αλλά πλέον μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα τους στην Ακρόπολη. Τη συγκεκριμένη περίοδο αυτό προϋποθέτει ότι μένουν κοντά αλλά σε κάθε περίπτωση η υποδομή θα μείνει, το τσιμέντο αντέχει στο χρόνο, οπότε θα μπορούν να την αξιοποιήσουν στο μέλλον.

Ads

Το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε με αλαζονεία στις κοινωνικές αντιδράσεις για την αποκρουστική παρέμβαση στον εμβληματικό τόπο πολιτιστικής κληρονομιάς, με ειρωνείες για τις ευαισθησίες των πολιτών που εκφράστηκαν αρνητικά και με αυταρέσκεια για τη σοφία της επιλογής.

Αναμενόμενο. Σε όλα τα επίπεδα κινούνται με όρους αφεντικών, ιδιοκτητών, ανάλγητων εργοδοτών. Τους ανήκουν τα πάντα στη χώρα και λογαριασμό δεν δίνουν. Αποφασίζουν, διατάσσουν και απολαμβάνουν τα προνόμια μιας ανεξέλεγκτης εξουσίας.

Χάνουν άνθρωποι τη ζωή τους γιατί δεν βρίσκουν κρεβάτι στην εντατική, αλλά δεν ενοχλούν τους μεγαλοκλινικάρχες του ιδιωτικού τομέα. Αποκαλύπτουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για την κατάρρευση του ΕΣΥ εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών και τους διώκουν, τους εκφοβίζουν, τους προσβάλλουν. Οσα ΜΜΕ τους εκθέτουν τα στήνουν στον τοίχο και όταν η αντιπολίτευση σηκώνει τους τόνους καταγγέλλεται για κοινωνικό-υγειονομικό σαμποτάζ.

Το σύστημα Μητσοτάκη δεν θα αφήσει τίποτα ανέγγιχτο. Στα πανεπιστήμια θα εγκατασταθούν αστυνομικοί και τα νοσοκομεία, μόλις περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας, θα συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελός του. Γιατί να γλιτώσει η Ακρόπολη; Επειδή άντεξε πολέμους, φυσικές καταστροφές και τη φθορά του χρόνου; Ηρθε η ώρα να παραμορφωθεί με εντολή Μητσοτάκη.