Είναι μια εταιρεία που ευνοήθηκε από την τελευταία κρίση. Η διανομή κατ ‘οίκον έγινε υπηρεσία κάλυψης βασικής ανάγκης τον καιρό της πανδημίας. Η e food μεγάλωσε, απέκτησε ένα τεράστιο δίκτυο και υπερκέρδη. Ωστόσο, η επιτυχία της δεν ανέκοψε την απληστία της ούτε δημιούργησε διάθεση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους. Αντίθετα, ενίσχυσε την πλεονεξία της και την απάλλαξε ακόμη και από τα πρσχήματα ενσυναίσθησης.

Ads

Με την επίθεση της στους ντελιβεράδες (ή μπλοκάκι ή απόλυση) έδειξε ότι η ευημερία της σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με την ευτυχία των “κάτω”. Αντίθετα, τα επιτεύγματα την σκληραίνουν και την οδηγούν σε όλο και περισσότερες αντεργατικές συμπεριφορές.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η ανάπτυξη δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερες μέρες για όλους ή για τους πολλούς. Μπορεί να σημαίνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες για τους λίγους ή τους ελάχιστους.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όταν δεν προστατεύονται από συλλογικές συμβάσεις και σωματεία, βρίσκονται στο έλεος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, χωρίς καμία φροντίδα από το κράτος και τους θεσμούς.

Ads

Οι διανομείς που εργάζονται στις “πλατφόρμες” είναι το προλεταριάτο του σύγχρονου προλεταριάτου. Το τυράκι της ευελιξίας γρήγορα τους ρίχνει στη φάκα της εκμετάλλευσης μέχρι τελικής εξουθένωσης χωρίς ασφάλιση και χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα.

Η μάχη της Αριστεράς σήμερα δεν μπορεί παρά να απευθύνεται πρωτίστως στους εργαζόμενους που δεν έχουν το φωτοστέφανο της αριστείας ούτε προοπτική ανέλιξης μέσω αναβάθμισης των σπουδών και των δεξιοτήτων τους. Ο ντελιβεράς που μας χτυπάει το κουδούνι με την παραγγελία, που μπορεί να μας ενοχλεί όταν κάνει σφήνα με το παπί του για να προλάβει, θα ενέπνεε τον Ουγκώ της εποχής μας και έγινε κούριερ freelancer σε ταινία του Κεν Λοόουτς.

Είναι ορατός για όλους όσοι ενδιαφέρονται για έναν κόσμο πιο δίκαιο, υποφερτό για όλους, και για όσους κουβαλούν τα “πακέτα”, που πληρώνουν μόνοι τους τη συντήρηση και τη βενζίνη του δίτροχου και που, αν τρακάρουν, θα μείνουν χωρίς εισόδημα και χωρίς εργοδότη.