Ο προκάτοχος του Τ. Θεοδωρικάκου έχει κάθε λόγο να χαμογελάει. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης αποπέμφθηκε πληρώντας την αστυνομική αυθαιρεσία στη Νέα Σμύρνη και τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και ο Τ. Θεοδωρικάκος επέστρεψε στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει το νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία και να δημιουργήσει ένα πιο αποτελεσματικό και φιλικό πρόσωπο για την ΕΛ.ΑΣ.

Ads

Ο απολογισμός του έργου του μέχρι τώρα είναι περισσότερο από απογοητευτικός. Η πανεπιστημιακή αστυνομία έχει de facto καταργηθεί αφού προκάλεσε τεράστια αναστάτωση και παρόλο που η κυβέρνηση το αρνείται, ενώ το αίσθημα ασφάλειας μειώνεται διαρκώς και το οργανωμένο έγκλημα θεριεύει.

Οι μαφιόζικες εκτελέσεις μέσα σε καφετέρια στη Νέα Σμύρνη προκαλούν σοκ παραπέμπτοντας σε καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με ανεπτυγμένη δυτική χώρα.

Η κυβέρνηση που υπερεπένδυσε προεκλογικά στο δόγμα «νόμος και τάξη» βάλλεται από δεξιά γιατί δεν έκανε αυτό που υποσχέθηκε στα ΑΕΙ (ευτυχώς, κατά τη γνώμη μας), γιατί εξακολουθούν να κλείνουν οι δρόμοι στην Αθήνα λόγω διαδηλώσεων, γιατί ο Ρουβίκωνας είναι πάντα ενεργός, γιατί η εγκληματικότητα ανθεί.

Ads

Βάλλεται από αριστερά για αλλεπάλληλα περιστατικά απρόκλητης αστυνομικής βίας, για παραβιάσεις δικαιωμάτων συλληφθέντων, για κουλτούρα τυφλής καταστολής.

Βάλλεται και από το κέντρο για την έλλειψη εκπαίδευσης της αστυνομίας, την απουσία σοβαρών επιχειρησιακών σχεδίων, την ατιμωρησία αστυνομικών που παρανομούν, την εμπρηστική ρητορεία του ίδιου του υπουργού, που καταγγέλλει πχ τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει την επανάληψη του Δεκεμβρίου 2008.

Όταν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης είχε φωνάξει, για δικούς του επικοινωνιακούς λόγους, «Τάκη, έχουμε πρόβλημα» μάλλον δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο ακριβής ήταν στη διαπίστωσή του και πόσο μετριοπαθής στην εκτίμησή του.

Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα.