Οι πολύνεκρες πυρκαγιές του 2009, χάρη στο πολύ χρήμα που είχε πέσει πάνω στις στάχτες, δεν στοίχισαν πολιτικά στον Κ. Καραμανλή και αυτό είναι ένα παράδειγμα που επικαλούνται συχνά πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές δημοσκοπήσεων που προσπαθούν να προβλέψουν τον πολιτικό αντίκτυπο τέτοιων καταστροφών.

Ads

Από τους σεισμούς της Καλαμάτας που χάρισαν τεράστιο κύρος στον Στ. Μπένο μέχρι τις γαλότσες του Σρέντερ στις πλημμύρες του 2002, είναι αρκετές οι περιπτώσεις που μπορούν να προσφέρουν υλικό στη σχετική ανάλυση.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η τραγωδία στο Μάτι ήταν ένα τραγικά καθοριστικό γεγονός. Οχι τόσο για αυτές καθαυτές τις ευθύνες στη διαχείριση, όσο για τα λάθη στην επικοινωνία. Η live σύσκεψη πριν αρχίσουν να ανακοινώνονται νεκροί, αλλά ενώ οι αρμόδιοι ήξεραν ήδη, έχει καταγραφεί ως μία από τις πιο αρνητικές στιγμές της κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ αποτελεί σταθερά σημείο αναφοράς του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Οι πυρκαγιές του Αυγούστου «έκαψαν» το διαχειριστικό πλεονέκτημα που διατηρούσε μέχρι τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με την καρατόμηση Χρυσοχοϊδη λίγο αργότερα, τη γενναία οικονομική βοήθεια στους πυρόπληκτους, την επιστράτευση του Στ. Μπένου για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας και τη βοήθεια των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ ο πύρινος εφιάλτης ξεχάστηκε και δεν έμεινε κάποιο ίχνος στις δημοσκοπήσεις.

Ads

Ο χιονιάς που προκάλεσε φοβερή ταλαιπωρία σε χιλιάδες πολίτες ήρθε σε μια στιγμή που η κυβέρνηση έχει απογοητεύσει πολλούς τόσο για την διαχείριση της πανδημίας όσο και για την ακρίβεια που καλπάζει ανεξέλεγκτη. Δεν είναι μια μεμονωμένη αποτυχία αλλά ένας ακόμη κρίκος σε μια αλυσίδα διάψευσης προσδοκιών. Και αθροίζεται με την καταστροφή του Αυγούστου ενισχύοντας την αίσθηση ότι, πέρα από όλα τα άλλα, δεν μπορούν.

Δεν έχουν ηθικό πλεονέκτημα για να το χάσουν αλλά έχουν τον πολυδιαφημισμένο επαγγελματισμό στη διακυβέρνηση που έχει αποδειχτεί πια ότι είναι μόνο διακήρυξη.  Και αν κανείς πίστευε ακόμη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις καλύτερα από την κυβέρνηση Τσίπρα, είναι δύσκολο να το πιστεύει πλέον. Και με αυτή την έννοια, τα χιόνια δεν θα λιώσουν εύκολα για το Μέγαρο Μαξίμου.