Κάθε εβδομάδα νέες εκπλήξεις προκύπτουν στη διαχείριση του προσφυγικού όμως η κατάσταση επιδεινώνεται σταθερά και η κυβέρνηση πελαγοδρομεί, πληρώνοντας τραγικά λάθη όσο και ιδεοληψίες. Και αν κάποιος αναζητήσει τα στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι η ΝΔ έκανε μεγάλη προσπάθεια να οδηγήσει το πρόβλημα στη σημερινή του κατάσταση. 

Ads

Υπουργεία καταργούνται και επανασυστήνονται, υπουργοί και υφυπουργοί πάνε και έρχονται, γραμματείς, συντονιστές, ανεύθυνοι και υπεύθυνοι, πλην όμως η κυβέρνηση βυθίζεται όλο και περισσότερο στο πρόβλημα και εξαγγέλλει ακατάσχετα. Πιο πρόσφατη η επίταξη χώρων που αποφάσισε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να επιβάλει βίαια την -αδιέξοδη- πολιτική των κλειστών κέντρων, που όμως δεν θα είναι ακριβώς «κλειστά κέντρα», αλλά τα αποκαλεί με αυτόν τον όρο για να ικανοποιήσει ένα μέρος του ακροατηρίου της.

Σύμφωνα με τις διαρροές προς φιλικά μέσα, είναι μια απόφαση που «παίρνει πάνω του» ο Πρωθυπουργός και ένα σχέδιο που αποφάσισε στα μέσα Γενάρη με συνεργάτες του στο Μαξίμου. Άρα, με βάση το νέο αφήγημα, Αυτοδιοίκηση, τοπικές κοινωνίες ίσως και μέλη της κυβέρνησης, διαπίστωσαν ότι ο «διάλογος» που ήταν σε εξέλιξη, ήταν απλώς… δούλεμα

Οι τοπικές κοινωνίες, βέβαια, αντιδρούν για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που αντιλαμβάνεται ο κάτοικος της ηπειρωτικής Ελλάδας και η ΝΔ είναι αντιμέτωπη με το μίσος και το ρατσισμό που καλλιέργησε εδώ και χρόνια για ψηφοθηρικούς λόγους. Όμως αυτά είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα. Αυτό που μοιάζει να γίνεται στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι να «θυσιάσει» τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ως «αποθήκες» για να μην επεκταθεί το πρόβλημα στην υπόλοιπη χώρα και οι αντιδράσεις πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Όσο για τις συνθήκες που επικρατούν, δεν χρειάζονται σχολιασμό. 

Ads

Αρκετά συχνά, κυβερνητικά στελέχη και ΜΜΕ επιχειρούν με τη λογική του συμψηφισμού να συγκρίνουν την κατάσταση που επικρατούσε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για να αποποιηθούν των τραγικών ευθυνών της ΝΔ. Όμως αν κάποιος ανατρέξει στους αριθμούς, θα σοκαριστεί:

image

image

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, το δεύτερο μισό του 2019 η κυβέρνηση ΝΔ διαχειρίστηκε 56.000 αφίξεις συνολικά. Το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διαχειριστεί … 856.000 αφίξεις μόνο από τη θάλασσα! Τα δε ποιοτικά στοιχεία για τον τρόπο που προσέγγισαν το πρόβλημα οι δύο κυβερνήσεις δείχνουν την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση και ποια είναι η μοναδική διέξοδος, αντί για κλειστά κέντρα, πλωτά φράγματα ή push backs.

Η μια όψη του ζητήματος είναι πως η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί μόνη της στην ανικανότητα και τις ιδεοληψίες της. Η άλλη είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πλάνο διεξόδου, παρά μόνο πυροτεχνήματα και λάθος επιλογές, που απλώς επιτείνουν το πρόβλημα και την οργή των τοπικών κοινωνιών.