Η ανακοίνωση της συναυλίας για την ειρήνη που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα προκάλεσε έξαλλες αντιδράσεις φανατικών που καταγγέλλουν τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν ως κρυφούς οπαδούς του Πούτιν.

Ads

Η δολοφονία χαρακτήρα της Νατάσας Μποφίλιου, που πλήρωσε ακριβά τη συμμετοχή της σε αντιπολεμική συναυλία, επαναλαμβάνεται και αφορά πλέον περισσότερους ανθρώπους του πολιτισμού που πέφτουν θύματα μισαλλοδοξίας και εμπάθειας.

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία καλλιεργείται ένας νέος διχασμός με τους αυτοπροβαλλόμενους ως προστάτες των αξιών της δυτικής δημοκρατίας και εκφραστές του ανθρωπισμού να λοιδορούν ως υποστηρικτή του Κρεμλίνου οποιονδήποτε δεν διαλέγει χαράκωμα με όρους τυφλής στράτευσης.

Καταγγελίες για «ισαποστάκηδες» και «ναι μεν αλλάδες» δίνουν και παίρνουν με πύρινα άρθρα και έξαλλες αναρτήσεις που τσουβαλιάζουν ως «πουτινάκια» καθεμία και καθέναν που αρθρώνει λόγο για τις ευθύνες του ΝΑΤΟ, πόσο μάλλον των ΗΠΑ.

Ads

Για τους θεματοφύλακες της πολιτικής ορθότητας αλά ελληνικά δεν απαγορεύεται απλώς η κριτική στην Ατλαντική Συμμαχία, απαγορεύεται η σκέψη.

Και κάπως έτσι επιστρέφουν μνήμες μνημονίου/αντιμνημονίου με τους κήρυκες του «Μένουμε Ευρώπη»να δίνουν μια νέα μάχη με παλιά εργαλεία: Μίσος, δαιμονοποίηση, στοχοποίηση, ενοχοποίηση της άλλης άποψης, καταστροφικότητα, προσπάθεια αφανισμού του αντιπάλου.

Το διχαστικό κλίμα μας είναι οικείο και ιδιαίτερα δηλητηριώδες για την ποιότητα της δημοκρατίας την οποία υποτίθεται ότι υπερασπίζονται. 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα