Οσο επιδεινώνεται η υγειονομική κατάσταση, τόσο πιο καταστροφική γίνεται η πολιτική της κυβέρνησης. Και όσο πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις αντοχές του ΕΣΥ, τόσο πιο φανατικός γίνεται ο πρωθυπουργός στην υποστήριξη των λαθών του.

Ads

Το “τελευταίο μίλι” που διακήρυξε ο Κ. Μητσοτάκης δεν υπήρξε ποτέ, το τείχος ανοσίας που θα φτιαχνόταν μέσα στο καλοκαίρι δεν ορθώθηκε ακόμη και η επιχείρηση “Ελευθερία” που τόσο διαφημίστηκε κατέληξε επιχείρηση “Διάλυση”.

Δεν είναι ώρα για αποτίμηση και καταλογισμό ευθυνών. Είναι τόσο επείγουσα η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας που προέχει η δράση. Αλλά αντί για δράση έχουμε τηλεδιασκέψεις επί τηλεδιασκέψεων, διαρροές για νέα μέτρα επί διαρροών και αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά το διάλογο και τη συνεννόηση με τα άλλα κόμματα παρόλο που η λύση θα μπορούσε να έρθει μόνο μέσα από ένα εθνικό σχέδιο στη βάση του οποίου θα επιμεριζόταν το πολιτικό κόστος των αναγκαίων δυσάρεστων αποφάσεων.

Ads

Δεν είναι εύκολο να ερμηνεύσει κανείς την αδιαλλαξία και την ισχυρογνωμοσύνη του πρωθυπουργού που επιμένει στη συνταγή της αποτυχίας και αρνείται οποιαδήποτε αναθεώρηση ή βοήθεια.

Δείχνει σαν να έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα των χιλιάδων θανάτων και να προετοιμάζεται για τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν μέσα στο πένθος. Ομως δεν τον νοιάζει. Το μόνο που φαίνεται να τον ενδιαφέρει είναι πώς θα μοιράσει τα κοινοτικά κονδύλια που έρχονται με τον συμφερότερο για το κόμμα του τρόπο.

Είναι σαν να θεωρεί δεδομένο ότι η πρόθεση ψήφου δεν επηρεάζεται από τις απώλειες ζωής λόγω πανδημίας και γι αυτό αδιαφορεί. Δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν στήριξε τους υγειονομικούς που έχουν εξουθενωθεί, απορρίπτει όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την κοινωνική θωράκιση απέναντι στην πανδημία ούτε τώρα που η επιδείνωση έχει γίνει ακραία.

Τίποτα δεν δείχνει ότι η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της για την προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι σαν να περιμένει να περάσουν οι μαύροι μήνες, νομοτελειακά, και μετά να ξεχαστεί το κακό για να στηθούν κάλπες.

Θα ξεχαστεί;