Aπότομη και βίαιη είναι η προσγείωση της ελληνικής κοινωνίας και των θεσμών της χώρας στην «κανονικότητα» της νέας κυβέρνησης και την εργαλειοποίηση των θεσμών.

Ads

Τελευταίο κρούσμα η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά σε δικαστικό, τον οποίο πίεσε για να επισπευσθεί προσωπική του υπόθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία αποκαλύφθηκε από μια οργισμένη όσο και ομόφωνη καταγγελία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο ίδιος μάλιστα, όχι απλώς παραδέχτηκε κυνικά ότι παρενέβη σε Πρόεδρο του Τμήματος Βουλευμάτων αλλά ομολόγησε ότι αφορά σε μήνυση που έχει υποβάλει στο Μανιαδάκη ως διάδικος. Πλην όμως χρησιμοποιεί την πολιτική ιδιότητα για να ασκήσει πιέσεις, όπως έχει συμβεί και με Εισαγγελέα. 

Για το εν λόγω ύφος εξουσίας φαίνεται απολύτως φυσιολογικό να παρεμβαίνει σε δικαστικούς και μάλιστα ενώ έχει ανοιχτές υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη, αφού η εμπλοκή του με τη Novartis έχει τεθεί στο αρχείο λόγω έλλειψης επαρκών ενδείξεων, αλλά συνεχίζει να ερευνάται για το σκάνδαλο των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων, επί των ημερών του στο Υπουργείο Υγείας.

Είναι η επιστροφή στην «κανονικότητα». Το κόμμα που «αμύνεται» για το σκάνδαλο novartis με το αφήγημα της «σκευωρίας» και έχει συστήσει προανακριτική επιτροπή με αντικείμενο υποτιθέμενη παρέμβαση του Δ. Παπαγγελόπουλου, παρεμβαίνει  στη Δικαιοσύνη για να επηρεάσει δικαστικούς, και μάλιστα για την ίδια υπόθεση! Η κυβέρνηση είναι ήδη σε διακεκαυμένη ζώνη καθώς στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος επιχειρεί, μαζί με το ΚΙΝΑΛ, να διατηρήσει κατάπτυστες διατάξεις για την ασυλία των υπουργών και την παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας, που μεταξύ των άλλων θα οδηγήσει και σε αμνήστευση των ποινικών ευθυνών για το σκάνδαλο Novartis.

Ads

Εκτός από την ωμή παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών και την απόπειρα συσκότισης μεγάλων σκανδάλων, η ΝΔ  προσπαθεί απροκάλυπτα να συγκρουστεί με το λαϊκό αίτημα για άρση της ατιμωρησίας των πολιτικών προσώπων για τις υποθέσεις διαφθοράς. Στην «κανονικότητα» της νέας κυβέρνησης, οι υπουργοί παρεμβαίνουν στη δικαιοσύνη όποτε θέλουν και η μίζα είναι μέρος των καθηκόντων τους.