Η εταιρεία που εμπορεύεται το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης Predator και έχει έδρα την Αθήνα είναι στο απυρόβλητο. Η Δικαιοσύνη δεν έχει διατάξει κάποια έρευνα και η κυβέρνηση δεν ξέρει τίποτα για τον «φόνο».

Ads

Μπορεί την ίδια περίοδο και με τον ίδιο τρόπο να επιχειρήθηκε η «αρπαγή» των τηλεφώνων των πολιτικών Ν. Ανδρουλάκη και Χρ. Σπίρτζη, όπως επίσης του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, μπορεί (στις δύο περιπτώσεις αποδεδειγμένα) να είχε εμπλακεί παράλληλα και η ΕΥΠ, αλλά  στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν σαν να άκουσαν για πρώτη φορά τώρα τη λέξη Predator.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Το πιθανότερο είναι ότι οι μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν ατύπως με την ιδιωτική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο ενός παρακρατικού συστήματος που λειτουργούσε στο όνομα πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Και το σχέδιο χάλασε όταν η αρμόδια υπηρεσία του ευρωκοινοβουλίου εντόπισε την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ads

Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της (πχ Ε. Καϊλή) προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια στις αποκαλύψεις. Αλλά έκαναν λάθος υπολογισμό και πλέον δεν κρύβεται η προσπάθεια συσκότισης και συγκάλυψης που καταβλήθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

Ο λόγος που έχουν κάνει τόσο κακή διαχείριση της τρέχουσας κυβερνητικής κρίσης είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, δεν μπορούν να φορτώσουν την άτυπη συνεργασία της ΕΥΠ με το Predator σε κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο που θα άρει τις αμαρτίες του πρωθυπουργού γιατί δεν υπάρχει κανείς πρόθυμος να «καεί», αντιμετωπίζοντας δηλαδή και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, ενώ ο ένας κρατάει τον άλλον στον στενό κύκλο προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Και τώρα;

Δεν χρειάζεται ρεπορτάζ για να συμπεράνει κανείς ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν χάσει τον έλεγχο και αιφνιδιάζονται από τις εξελίξεις. Αν γίνει γνωστή η παρακολούθηση και άλλων πολιτικών προσώπων ή δημοσιογράφων από την ΕΥΠ, η επιτάχυνση στην αποδρομή της κυβέρνησης, θα είναι, όπως όλο και περισσότεροι πιστεύουν, απότομη.

Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να κάνει σχέδια. Τα βλέπει το Predator και γελά.