Στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν ξεσπάσει η πανδημία, σχεδίαζαν μεγαλοπρεπή εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Η ιδέα ήταν ότι θα τονωθεί η συλλογική αυτοπεποίθηση και αυτό θα ενισχύσει τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη που θα ταυτιστεί με μια στιγμή εθνικής ανάτασης μετά από δέκα πέτρινα χρόνια στα μνημόνια.

Ads

Η υγειονομική κρίση έπληξε και τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια για την 25η Μαρτίου, προς μεγάλη απογοήτευση της επικεφαλής της “Επιτροπής 2021” Γιάννας Αγγελοπούλου που έχει οργώσει ολόκληρη τη χώρα για να στήσει γιορτές και πανηγύρια.

Παρόλο που η επιδημιολογική κατάσταση είναι απελπιστική, με τα δημόσια νοσοκομεία «στο κόκκινο» και το υγειονομικό προσωπικό εξουθενωμένο, με δεκάδες νεκρούς καθημερινά και εφιαλτικό τον αριθμό των διασωληνωμένων, η παρέλαση της 25ης Μαρτίου προγραμματίζεται σαν να μην τρέχει τίποτα.

Με ενθουσιασμό ανακοινώθηκε η ανταπόκριση του Γάλλου προέδρου Μακρόν και της συζύγου του Μπριζίτ που προτίθενται να παραβρεθούν. Είχε προηγηθεί η χαρά για τη θετική απάντηση του Κάρολου της Αγγλίας με την Καμίλα.

Ads

Τη μέρα δηλαδή που θα συζητούνται στις Βρυξέλλες οι ευρωτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, πριν μεταβεί εκεί ο πρωθυπουργός θα έχει παρακολουθήσει την περήφανη στρατιωτική παρέλαση προς τιμήν των προγόνων που αγωνίστηκαν για να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό.

Και αυτό θα συμβαίνει μετά από μήνες αναποτελεσματικού lockdown που έχει οδηγήσει την κοινωνία σε βαθιά κόπωση, την οικονομία σε κατάρρευση, τον κόσμο της εστίασης, του εμπορίου, του πολιτισμού σε απόγνωση.

Απαγορεύεται η μετακίνηση δύο χιλιόμετρα μακριά από το δήμο κατοικίας αλλά επιτρέπονται τα αγήματα. Δεν βγάζει νόημα με ορθολογικούς όρους αλλά είναι συνεπές με τον νεοδημοκρατικό πολιτικαντισμό, τη “γαλάζια” πατριδοκαπηλία και τον νεομητσοτακικό αυταρχισμό.

Οι υπήκοοι υφίστανται περιοριστικά μέτρα που δεν αποδίδουν και αποκλείονται από το σύστημα υγείας αν υποφέρουν από non Covid ασθένειες, αλλά το καθεστώς δεν επηρεάζεται από τους καταναγκασμούς που ισχύουν για τους “κάτω”. Εργάζεται σκληρά για τη μακροημέρευσή του και, όταν χρειάζεται, περιφρονεί το δημόσιο συμφέρον.

Στα σοβαρά τώρα, οργανώνουν παρέλαση.

Αδιαφορώντας πλήρως για το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει η ασυνάρτητη πολιτική τους, για την οδύνη των ανθρώπων που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία, που φοβούνται για την υγεία τους γιατί έχουν υποκείμενα νοσήματα και δεν έχουν εμβολιαστεί, που αγωνιούν για τη δουλειά τους την επόμενη μέρα, προχωρούν ακάθεκτοι στην εκπλήρωση κομματικών επιδιώξεων.

«Αντισταθείτε σ’ αυτόν που χαιρετάει απ’ την εξέδρα ώρες ατέλειωτες στις παρελάσεις» (Μιχάλης Κατσαρός)…