Η πρώτη εντύπωση από τα περίφημα voucher της «τηλεκατάρτισης», που στήθηκαν «στο πόδι» από επιτήδειους επιχειρηματίες σε συνεργασία και με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, είναι το γέλιο. 

Ads

Οι αστείες γνώσεις που παρέχουν, η απίστευτη προχειρότητα και τα «μαργαριτάρια» πράγματι έχουν προκαλέσει αρκετό γέλιο, έστω και πικρό, και γονάτισαν τα κοινωνικά δίκτυααπό τη στιγμή που κυκλοφόρησαν εικόνες και δεδομένα από το περιεχόμενο.

Το συναίσθημα που ακολουθεί όμως είναι αυτό της οργής. Επιστήμονες με πτυχία και μεταπτυχιακά, με πολύ υψηλή  κατάρτιση και εξοικείωση στις σύγχρονες ανάγκες της επιστήμης τους, θα πρέπει να επιμορφωθούν στην… εκκίνηση του υπολογιστή, στη «μεταμόρφωση» αρχείων ή στην αναζήτηση του «χαμένου ντοσιέ», σε μια εμφανώς προσχηματική διαδικασία με αντίκρισμα τα 600 ευρώ σε δύο δόσεις. 

Όλες αυτές οι κατηγορίες των επιστημόνων που σήμερα εξευτελίζονται από την κυβέρνηση, θεωρητικά συνιστούσαν το «κίνημα της γραβάτας» που αντιδρούσε στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στον ασφαλιστικό νόμο που μοίραζε τα βάρη αναλογικά με τα εισοδήματα. Θεωρητικά μόνο γιατί πρακτικά το «κίνημα της γραβάτας» δεν ήταν παρά οι «μεγαλοδικηγόροι» και «μεγαλογιατροί» που πλέον πληρώνουν τις ίδιες εισφορές με τον άνεργο νέο δικηγόρο. Είναι οι ίδιοι που σήμερα σιωπούν για τη μεγάλη μάζα των επιστημόνων που υποχρεώνεται να υποστεί αυτή τη δοκιμασία  για να ενισχυθούν οι αγαπημένοι «μεταπράτες» της κυβέρνησης. 

Ads

Εκτός από τους σεσημασμένους της «κατάρτισης» στην αρπαχτή, αυτή τη φορά, παίρνουν μέρος και τα πάσης φύσεως «κολέγια» και ιδιωτικά ΙΕΚ που η κυβέρνηση προσπαθεί βεβιασμένα να εξισώσει με τα Πανεπιστήμια. Αντίστοιχες γνώσεις, φαντάζεται κανείς ότι θα παρέχουν στους «φοιτητές» τους, με συγγράμματα μεταφρασμένα στη Google, πτυχία εξ αποστάσεως με πλατφόρμες φτηνής «εκπέδευσης» (sic) και γνώσεις για φοιτητές με «Σκοιλς».

Σπαρταριστή λεπτομέρεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει από που θα αντλήσει τους πόρους για το περίφημο πρόγραμμα. Αυτός όμως είναι ο παράδεισος του φιλελεύθερου «αεριτζή».