Μέσα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι η επικοινωνία είναι σημαντικότερη από την ίδια την πολιτική και την πραγματικότητα, παρουσίασε σε μια εκδήλωση – φιέστα ένα πρόγραμμα για επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού μέσω ενός μικρού αριθμού επιδοτήσεων. Το αποτέλεσμα ήταν ακόμη και ο συμπολιτευόμενος τύπος να απορεί αν πρόκειται για χιούμορ ή πραγματική πρωτοβουλία. 

Ads

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για υπαρκτό πρόγραμμα που παρουσίασε Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ανάμεσα σε κάποιες δράσεις που ήδη υπάρχουν, για την ανάσχεση του brain drain. Σύμφωνα με αυτό, επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με 2.100 ευρώ το μήνα προκειμένου να προσλάβουν 500 επιστήμονες του εξωτερικού υψηλής εξειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας. 

Πέρα από τον μικρό αριθμό που καταδεικνύει την προφανή επικοινωνιακή διάσταση του «προγράμματος», το κόμμα που υποστηρίζει ότι το «αόρατο χέρι της αγοράς» ρυθμίζει τα πάντα και απεχθάνεται την κρατική παρέμβαση… παρεμβαίνει με κρατικές ενισχύσεις για να δημιουργήσει προσφορά εργασίας από τα πάνω! Με λίγα λόγια δεν παρουσιάζει καμία πολιτική προσαρμογής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας σε υψηλή ένταση τεχνολογίας και επιχειρεί να προσελκύσει τα «μυαλά» που μετανάστευσαν, απλώς με μια επιδότηση. «Ήρθαν και οι “ιδέες Βρούτση” για το brain drain για να μας αφήσουν άναυδους, χωρίς να ξέρουμε αν πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε με όσα διαβάζουμε κι αν όλο αυτό το σχέδιο είναι κάποιο είδος πλάκας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του «γαλάζιου» Τύπου. 

Η ίδια κυβέρνηση που μειώνει τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ισχυρίζεται ότι αρκετοί νέοι είναι προορισμένοι για «ψυκτικοί» ή «κομμώτριες». 

Ads

Σύμφωνα βέβαια, με μια άλλη εκδοχή που επικαλέστηκε στη Βουλή ο Κ. Κυρανάκης, οι νέοι δεν μετανάστευσαν γιατί δεν διαθέτουν τις ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις, ή επειδή δεν υπάρχει σοβαρό κοινωνικό κράτος να ικανοποιεί τις ανάγκες τους  αλλά εξαιτίας της αναξιοκρατίας. Αν και ξεχνά ποιες πολιτικές δυνάμεις εδραίωσαν την αναξιοκρατία, ας δούμε τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στους ελάχιστους μήνες που είναι στην εξουσία:

Ανέστειλε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στην Παιδεία για να προσλάβει ειδικούς φρουρούς στην πλέον ευάριθμη Αστυνομία της Ευρώπης εκτός ΑΣΕΠ και εκτός Πανελληνίων, κατάργησε το πτυχίο ΑΕΙ ως προσόν για την πρόσληψη μετακλητού και φρόντισε να διπλασιάσει τον αριθμό τους, αναγκάστηκε να αποπέμψει υπουργό με ψεύτικα πτυχία. Η κυβέρνηση της «αριστείας» διόρισε σε όλες τις δημόσιες θέσεις ρουσφέτια, συγγενείς, φίλους, κομματάρχες, κουμπάρους, τραγουδιστές, ιδιοκτήτες ταβέρνας, σεκιουριτάδες, πορτιέρηδες και όποιον περνούσε κάτω από τα γραφεία κάθε κομματικής οργάνωσης. Οι «επαγγελματίες» αντι-κρατιστές έχουν κάνει ρεσάλτο στο Δημόσιο.

Άλλωστε, όταν ο Κυρανάκης ρώτησε Ελληνίδα στο London School of Economics αν θα γυρνούσε στη χώρα για να γίνει Διοικητής σε Νοσοκομείο, ο Βρετανός συντονιστής της εκδήλωσης παρενέβη για να του υπενθυμίσει σκωπτικά την υπόθεση Πατέρα: Πριν γίνει 82 ετών δεν έχει τα προσόντα για μια τέτοια θέση…