Με την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, δικαιώθηκε και επιβραβεύτηκε ο ρόλος που διαδραμάτισε μέχρι σήμερα και από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του. Και προφανώς αυτός δεν ήταν ο θεσμικός και ουδέτερος ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας. 

Ads

Η ανανέωση δεν ήταν καθόλου σίγουρη όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως τους τελευταίους μήνες  ο Γιάννης Στουρνάρας κατάφερε να πείσει για τη χρησιμότητά του, και κατέθεσε τα «διαπιστευτήρια» και εν μέσω πανδημίας στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα με εκτιμήσεις που αυτή τη φορά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Κομισιόν και το ΔΝΤ, αλλά εξυπηρετούν το κυβέρνητικό αφήγημα. Δεν έχει ξεχαστεί ότι είχε μεταπηδήσει στην ΤτΕ από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και συνέχισε να λειτουργεί ως εν ενεργεία πολιτικός με  δραματική συμβολή στην  υλοποίηση του σεναρίου της «αριστερής παρένθεσης» που είχε τεθεί σε εφαρμογή όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Με τις τοποθετήσεις του προέτρεπε σε μια μαζική φυγή καταθέσεων λίγο πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός πρωτοφανές, παγκοσμίως, για κεντρικό τραπεζίτη. Και ο ρόλος του έγινε σαφής από τον κυνικό  τρόπο με τον οποίο υπονόμευε συστηματικά και με κάθε τρόπο την κυβέρνηση και τη θέση της χώρας,  εν συνεχεία: Όλες του οι εκθέσεις αποδομούσαν τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική της κυβέρησης Τσίπρα, όλες του οι κινδυνολογικές εκτιμήσεις έβλεπαν «καταστροφή», ενώ προέτρεπε σε «νέο μνημόνιο» και  «μη καθαρή έξοδο» με πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Όλες οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις του διαψεύστηκαν. Υπήρξε επίσης ο πρόθυμος και μανιώδης σύμμαχος όλων όσων αντιστρατεύτηκαν τις επιδιώξεις στης χώρας σε διεθνές επίπεδο. Μέχρι και στον εκφοβισμό μαρτύρων και εισαγγελέων της υπόθεσης Novartis φέρεται να έχει εμπλακεί, σύμφωνα με την έρευνα των αρχών. 

Ο πρωτοφανής ρόλος του «αντιπολιτευόμενου τραπεζίτη» άλλαξε άρδην, με την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, όταν μετατράπηκε – πάλι λανθασμένα- σε κομματάρχη της κυβέρνησης, που υπηρετεί με συνέπεια το αφήγημά της. Με αυτή την «προϋπηρεσία» ο Στουρνάρας φαντάζει η ιδανική επιλογή ώστε να ανανεώσει τη θητεία του. Η αξία του μάλιστα, θα αποβεί σημαντική σε οποιαδήποτε περίπτωση κυβερνητικής αποσταθεροποίησης λόγω των εξελίξεων της οικονομικής κρίσης. Ένας υπέρμαχος των πιο σκληρών μνημονίων είναι ο καταλληλότερος για να εγγυηθεί τις εν λόγω πολιτικές. Με αυτή την έννοια, που θα βρει καλύτερο ο Μητσοτάκης;

Ads