Παρά το σοκ που προκάλεσαν στον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας η ασυνεννοησία και οι διαδοχικές γκάφες της κυβέρνησης στη διαχείριση των βόρειων συνόρων, κάποιοι παράγοντες φαίνεται ότι έχουν όρεξη να εκδηλώνουν τις ρατσιστικές τους ανασφάλειες αντί να εστιάσουν στη στήριξη του τουρισμού σε μια κρίσιμη περίοδο. Στην Κατερίνη αντί να ασχοληθούν με το «φιάσκο» Θεοχάρη με τους Σέρβους τουρίστες που κόντεψε να τινάξει όλη την τουριστική περίοδο στον αέρα, ασχολούνται με τους πρόσφυγες.

Ads

Τη σύσκεψη που συγκάλεσε το τοπικό Επιμελητήριο απασχόλησε το πρόγραμμα «Ηλιος» που δίνει τη δυνατότητα για ενοικίαση καταλυμάτων σε πρόσφυγες. Το πιεστικό τους ερώτημα ήταν τι θα γίνει αν πρόσφυγες βρεθούν σε μια αραλία και «πώς θα κάνουν μπάνιο οι Ρωσίδες δίπλα τους». Εδώ βέβαια συγκρούονται ένας παρωχημένος και ένας σύγχρονος ρατσισμός καθώς κάποτε η «ρωσίδα» ήταν για όλους αυτούς συνώνυμο της εργάτριας του σεξ ενώ σήμερα  είναι «καλή πελατεία». Γι’ αυτό διερωτήθηκαν κάποιοι πως θα κάνουν οι ρωσίδες μπάνιο δίπλα σε μουσουλμάνες. Αν βέβαια, επρόκειτο για οικογένειες κάποιων πλούσιων εμίρηδων το ερώτημα θα μπορούσε να είναι αντίστροφο και η θρησκεία δεν θα ήταν πρόβλημα. 

Οι συμμετέχοντες τοπικοί φορείς, συμφώνησαν ανερυθρίαστα και χωρίες περιστροφές ότι η εικόνα οικογενειών μουσουλμάνων σε δημόσιους χώρους είναι πρόβλημα για τον τουρισμό της περιοχής τους. Μάλιστα, η ρητορική φαίνεται ότι ξέφυγε από τον έλεγχο σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕφΣυν καθώς ακούστηκαν και πιο ακραίες φωνές που δεν διαφέρουν από το Βελόπουλο ή τη Χρυσή Αυγή όπως ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδεύουμε χρήματα για να διαφημίζουμε τον τουρισμό στην Πιερία, όταν κάποιοι εγκαθιστούν μουσουλμάνους μετανάστες με μπούργκες στην παραλιακή ζώνη και καταστρέφουν όλη αυτή την προσπάθεια».

Οι ανατριχιαστικές ξενοφοβικές απόψεις που ακούγονται με πρόσχημα τον τουρισμό, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι η συνολική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ευθέως αντιπροσφυγική και μεταχειρίζεται το ρατσισμό ως πολιτικό επιχείρημα.Τα εγκλήματα της κυβέρνησης με τους πρόσφυγες δεν τα τόλμησε ούτε ο Σαλβίνι, αναφέρουν διασώστες στο Τvxs.gr. Είναι μάλλον προτιμότερο για τους «γαλάζιους» φορείς να ασχολούνται με το θρήσκευμα των προσφύγων και όχι με την καταστροφή που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση στον τουρισμό.

Ads