Παρά τον σοβαρό τραυματισμό του, ο Ζόραν Ζάεφ δεν έχει ακόμη πεθάνει πολιτικά. Αντέχει και παλεύει. Η παρουσία του είναι η μοναδική εγγύηση για την ανάσχεση της επιστροφής του εθνικισμού στη Βόρεια Μακεδονία. Γι αυτό και τον στηρίζουν όλες οι ευρωπαϊκές και δυτικές δυνάμεις που θέλουν να αποφευχθεί η οπισθοδρόμηση της εύθραυστης γειτονικής μας χώρας.

Ads

Στους συμμάχους του δεν ανήκει πια η Ελλάδα. Μπορεί, τυπικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά ουσιαστικά κάνει ό,τι μπορεί για να την υπονομεύσει. Η επ αόριστον αναβολή της κύρωσης των μνημονίων που συνδέονται με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Δεν είναι το μόνο. Κάθε επίσημη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των δύο χωρών συσκοτίζεται και υποβαθμίζεται. Η καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών ως εθνικά επιβλαβούς είναι συνεχής, ενώ μετά την αρχική παραίτηση του Ζ. Ζάεφ από την πρωθυπουργία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να θυμίσει πόσο διορατική ήταν η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να καθυστερήσει την έγκριση από τη Βουλή των συμφωνιών συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι πανηγύρισαν για τα παθήματα του Ζάεφ και βουλευτές της ΝΔ που θαυμάζουν τον Αντ. Σαμαρά δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους.

Ads

Δεν χρειάζεται εμπεριστατωμένη ανάλυση για να δείξει κανείς ότι η σταθερότητα και η πρόοδος στη Βόρεια Μακεδονία είναι προς το συμφέρον όλης της περιοχής. Ούτε είναι δύσκολο να βρει κανείς επιχειρήματα για να υποστηρίξει ότι η πολιτική επιβίωση του Ζόραν Ζάεφ είναι σημαντική για τα Βαλκάνια και, φυσικά, για τη χώρα μας.

Ομως επειδή η ΝΔ επένδυσε προεκλογικά στη διπλωματία της περικεφαλαίας και του Βουκεφάλα, την αναγκαστική στροφή στον διπλωματικό ρεαλισμό και ορθολογισμό την κάνει ενοχικά και συμπλεγματικά. Τους υποχρεώνει η ΕΕ, δεν την πιστεύουν.

Με την κοντόθωρη ψηφοθηρική τους ανάγνωση της βαλκανικής πραγματικότητας βιάστηκαν να χαρούν με την ανάκαμψη του εθνικισμού στη Βόρεια Μακεδονία. Η ανθεκτικότητα του Ζ. Ζάεφ τους μπερδεύει. Και δεν την καταλαβαίνουν. Ούτε μπορούν να βγάλουν άκρη παραγγέλνοντας μια δημοσκόπηση, όπως έχουν συνηθίσει.