Συνήθως μυστική διπλωματία κάνουν χώρες ανάμεσα τους. Αλλά με νεοναζί φυγάδα, που τής ξέφυγε μέσα από τα χέρια, μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπορούσε να διαπραγματευθεί.
 
Αυτό φαίνεται πάντως να προκύπτει από ρεπορτάζ στα Νέα(Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος), στο οποίο ο Περικλής Σταυριανάκης, νομικός εκπρόσωπος του Χρήστου Παππά, δηλώνει φαρδιά πλατιά:
 
«Ο πελάτης μου έχει δημιουργήσει έναν ασφαλή τρόπο επικοινωνίας με ανθρώπους του στην Ελλάδα. Προ μερικών εβδομάδων προώθησα μέσω αυτών των διαύλων αίτημα, που μου διατυπώθηκε από κρατικό παράγοντα, να εμφανιστεί στις Αρχές και αυτό να ληφθεί υπόψη στη μετέπειτα μεταχείρισή του».
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ λοιπόν, ο «κρατικός παράγοντας » όχι μόνο βρίσκεται σε έμμεση επαφή με τον Παππά, αλλά του συστήνει να παραδοθεί, γιατί θα έχει καλύτερη μεταχείριση. Με βάση ποιο νόμο και με τι αρμοδιότητα κινείται ο παράγοντας αυτός;
 
Δικαιολογημένα ο ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ρωτάει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.: «τελικά, θα τον συλλάβετε τον Παππά, κύριε Χρυσοχοΐδη, ή θα διαπραγματεύεστε μαζί του; Και πόσο θα διαρκέσει αυτή η “διαπραγμάτευση” ; Θυμίζουμε ότι επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη ήταν φυγόδικος και ο Περίανδρος για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δημήτρη Κουσουρή. Ο Περιανδρος παραδόθηκε μόνος του μετά από 7 χρόνια…».

Ads

Στη συνέχεια της δήλωσης του, ο συνήγορος του Παππά αφήνει να εννοηθεί ότι ο πελάτης του δεν έχει αποφασίσει, αλλά μπορεί και να παραδοθεί άμα ..καθαρογραφεί η απόφαση!: 

«Όμως δεν υπήρξε καμία σχετική απόκρισή του, (του Παππά-ΣΣ) χωρίς να γνωρίζω τον λόγο. Εκτιμώ ότι θα επανεξετάσει τη στάση του όταν καθαρογραφεί η πρωτόδικη απόφαση για τη δράση της Χρυσής Αυγής και οριστεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο».

Πέρα από το νομικό μέρος, δηλαδή την ανάγνωση της απόφασης, υπάρχει και θέμα διαπραγμάτευσης : o Παππάς αφέθηκε να ξεφύγει, είχε  στηρίγματα στην ΕΛΑΣ που τον διευκόλυναν. Αυτό ειναι το ατού του. Αν μιλήσει θα τους “κάψει”, αλλά θα κάψει και την κυβέρνηση.
 
Ο κ. Χρυσοχοΐδης που δεν έχει διαψεύσει μέχρι στιγμής το δημοσίευμα,  θα πρέπει να απαντήσει. Mέχρι τώρα, μεσάνυχτα Κυριακής, παρά τη δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, τηρεί σιγή ιχθύος. 

Ads

Είτε ο ίδιος κρύβεται πίσω από τον «κρατικό παράγοντα» ή κάποιος υφιστάμενος του από την ΕΛΑΣ. Εκτός και αν υπάρχουν παραεξουσίες, που δεν ελέγχει ο υπουργός.

Και με την ευκαιρία, μια ακόμη ερώτηση: όπως σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ , «στις 20 Φεβρουαρίου, έπειτα από επίμονη απαίτηση της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών Αρχών, εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του». Γιατί όχι νωρίτερα, αφού ο Παππάς εξαφανίστηκε από τον Οκτώβριο; Και γιατί έπρεπε να επιμείνουν η ΕΛΑΣ και οι δικαστικές αρχές ;