Εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα που ερευνώνεται από τη Δικαιοσύνη για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο της Novartis, κανείς άλλος από την κυβέρνηση δεν φάνηκε να αξιολογεί θετικά την αποκάλυψη του εγγράφου για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες ενώ ερωτηματικό αποτελεί ποιος διέρρευσε το έγγραφο και ποιος, τελικά, ωφελείται.

Ads

Η εφημερίδα Καθημερινή αποκάλυψε επιστολή της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη προς τον Άρειο Πάγο, που αναφέρει ότι δύο από τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι ταυτόχρονα μάρτυρες των αμερικανικών αρχών που ερευνούν την υπόθεση. Σύμφωνα με την εφημερίδα το έγγραφο δείχνει ότι οι δύο μάρτυρες δεν έπρεπε να τεθούν σε καθεστώς προστασίας επειδή έχουν τεθεί σε αντίστοιχο καθεστώς στις ΗΠΑ.

Όμως, οι αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη έρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επιστολή καταρρίπτει επί της ουσίας τη θεωρία της “σκευωρίας”, βασικό επιχείρημα των εμπλεκομένων αλλά και αντικείμενο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Το “εμπιστευτικό” έγγραφο αποδεικνύει ότι οι αμερικανικές αρχές ερεύνησαν και έκριναν αξιόπιστους τους μάρτυρες ώστε αυτοί να αποκαλύψουν τις διεφθαρμένες πρακτικές της Novartis, εκτός αν οι οπαδοί της “σκευωρίας” ισχυρίζονται ότι αυτή εξυφάνθηκε από τις ΗΠΑ!

Αντίστοιχα με τα πολιτικά στελέχη, το έγγραφο υποβαθμίστηκε συνολικά και από τον φιλοκυβερνητικό τύπο ενώ “στα ψιλά” πέρασε ακόμη και για ΜΜΕ που απηχούν τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά, απ’ όπου δεν λείπουν τις τελευταίες μέρες οι “βολές” εναντίον της ηγεσίας. Αν o πρώην Πρωθυπουργός, ο οποίος επεδίωξε και επέβαλε στη ΝΔ τη σύσταση Προανακριτικής, δεν βλέπει κάτι το σημαντικό στην αποκάλυψη του εγγράφου, τότε ποιος μπορεί να διέρρευσε ένα έγγραφο της δικογραφίας, που αποδομεί την επιχειρηματολογία του;

Ads

Η επιστολή Τουλουπάκη δεν προσέθεσε κάτι νέο στην υπόθεση αλλά διέψευσε σενάρια που μέχρι σήμερα αμφισβήτησαν το σκάνδαλο και το πολιτικό του βάρος. Αντιθέτως, ίσως δείχνει ότι η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της Προανακριτικής, κόντρα στο σχεδιασμό της ηγεσίας της ΝΔ, προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη φθορά για την κυβέρνηση και μια συζήτηση που αποδεικνύεται αρκετά άβολη.

Μια συζήτηση που αναδεικνύει το Τvxs.gr την Πέμπτη στο “Τριανόν”, στην εκδήλωση προβολής του ντοκιμαντέρ για το σκάνδαλο Novartis και το διάλογο με τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, τους δημοσιογράφους της Ελβετικής Τηλεόρασης αλλά και τον δικηγόρο των προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ, Παύλο Σαράκη.