Η κυβέρνηση καλλιεργεί την πόλωση σε μια στιγμή που η συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων είναι απολύτως αναγκαία. Η εκτός ελέγχου κατάσταση σε σχέση με την πανδημία επιβάλλει διάλογο, ανταλλαγή προτάσεων και επιμερισμό του πολιτικού κόστους για τη λήψη δυσάρεστων μέτρων.

Ads

Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρωθυπουργό. Αυτός έχει την ευθύνη να επιδιώξει την καλόπιστη συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς που υποστηρίζουν τον εμβολιασμό (με όλους δηλαδή πλην του Κυρ. Βελόπουλου) ώστε να καταρτιστεί ένα εθνικό σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δεν είναι τώρα η στιγμή για πολιτική αντιπαράθεση, καταλογισμό ευθυνών και προσπάθεια αποκόμισης πολιτικών κερδών.

Αυτό που χρειάζεται είναι η αξιοποίηση των καλύτερων ιδεών, η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε να πρωταγωνιστήσουν οι επιστήμονες, η καταλλαγή, η στήριξη των κλάδων της οικονομίας που θα πληγούν από τα περιοριστικά μέτρα, η οργανωμένη εκστρατεία πειθούς όσων ακόμη δεν εμβολιάζονται,

Ads

Οι κομματικοί εγωισμοί και οι καβγάδες με όρους τηλεοπτικής κατανάλωσης δεν ωφελούν ούτε όσους επενδύουν στην οξύτητα. Θα υπάρξει καιρός για επιστροφή στην κανονικότητα της πολιτικής ζωής, με τις συνήθεις στη χώρα μας εντάσεις και υπερβολές, αν ξεπεραστεί ομαλά ο σκόπελος της μετάλλαξης Όμικρον.

Όταν μιλάμε για ζωή και θάνατο, είναι – το λιγότερο – κατώτεροι των περιστάσεων οι πολιτικοί που αγωνιούν για τις δημοσκοπήσεις και τα «like» social media. Είναι μικροί, θλιβεροί και μοιραίοι. Οι διακοπές της ανευθυνότητας τελείωσαν.