Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε, ούτως ή άλλως, την στήριξη ενός πανίσχυρου μιντιακού μηχανισμού σε κάθε της βήμα. Ειδικότερα στις τελευταίες κρίσεις, με αποκορύφωμα την πανδημία του κοροναϊού έχει στηθεί ένας εντυπωσιακός μηχανισμός προπαγάνδας και μονόπλευρης ενημέρωσης. 

Ads

Μετά την ενίσχυση των ΜΜΕ και με 11 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για τον επικοινωνιακό χειρισμό της κρίσης του Covid-1, η προπαγάνδα περνά σε άλλη διάσταση και απομακρύνεται από τα ευρωπαϊκά στάνταρτς, προσεγγίζοντας τη Βόρεια Κορέα. Μια ματιά στα πρόσφατα πρωτοσέλιδα, δείχνει ότι η υπερβολή στη στήριξη της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει και πιο σκληρά κομματικά έντυπα καθώς και τα όρια της φαιδρότητας. 

Μόνο σε κάποια από τα γνωστά προσωποπαγή ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως αυτό του Κιμ Γιονγκ Ουν, θα μπορούσαν να υπάρξουν τέτοιες «αγιογραφίες» και τόση προσωπολατρεία για το Μητσοτάκη, όση καλλιεργούν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Η κατάσταση εδώ και καιρό μοιάζει με juke box, στο οποίο η κυβέρνηση βάζει κέρματα και το μηχάνημα παίζει, μέχρι να εξαντληθούν τα χρήματα ενώ τελευταία ο μόνος δίσκος που παίζει, είναι αυτός του Μητσοτάκη. Όχι μόνο στα κεντρικά αλλά και στα περιφερειακά ΜΜΕ, όπου οι αδυναμίες και τα λάθη της κυβέρνησης είναι πιο ορατά και τα μέσα συχνά έχουν μεγάλη αμεσότητα. 

Προπαγάνδα, fake news, χαμόγελα εν μέσω θανάτων, ύμνοι στην κυβέρνηση, «κόψιμο» κάθε άλλης φωνής και κάθε εικόνας που ανατρέπει το αφήγημα, για την τραγική κατάσταση του ΕΣΥ, τις επιστημονικές διαφωνίες, τις ολιγωρίες. Kαι μάλλον δικαιώνονται όσοι – δεξιοί – διαμαρτύρονται για την εισβολή του «εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αφού η πολιτική έχει υποκατασταθεί από το lifestyle της εποχής Σημίτη. 

Ads

Αποκορύφωμα η εφημερίδα kede news, που θεωρητικά ασχολείται με θέματα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και ενημερώνει για τα αυτοδιοικητικά ζητήματα αλλά επέλεξε στο πρωτοσέλιδό της να το «τερματίσει» με τίτλο «Σώζουν την Ελλάδα» και φωτογραφίες των Μητσοτάκη, Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Πατούλη. Μια επιλογή που προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις καθώς είναι τόσο ακραία όσο και ανεπίτρεπτα εξωθεσμική. Αντιδράσεις προκαλεί και η κυνική χρηματοδότηση των ΜΜΕ και η απαλλαγή τους από υποχρεώσεις ενώ είναι ήδη γνωστό ότι οι επιχειρηματίες τους διαπλέκονται ποικιλοτρόπως και ανοιχτά με την κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς. 

ΥΓ. Εντάξει οι τρεις, ο Πατούλης τι δουλειά είχε εκεί;