Ο μεγάλος θόρυβος για το φαινόμενο να έχουν προσκληθεί 9 μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη στο φόρουμ των Δελφών ήταν ο λόγος που ο θεσμός τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας φέτος. Όμως είναι πολλά περισσότερα αυτά που συμβολίζει το φετινό φόρουμ των Δελφών.

Ads

Είναι βέβαια ένας θεσμός που έχει διαγράψει μια συγκεκριμένη διαδρομή και που κινείται γύρω από την οικονομία με την «επικρατούσα» λογική (τη «φιλελέδικη» όπως χαρακτηρίζεται περιπαικτικά) άρα δεν είναι περίεργο να συγκεντρώνει τον κόσμο των επιχειρήσεων, των τραπεζών και φυσικά της πολιτικής ως ένα ελληνικό «Νταβός». Όμως η φετινή διοργάνωση συμβολίζει με πολύ εμφατικό τρόπο την επιστροφή στην «κανονικότητα», όχι όπως την εννοεί ο απλός πολίτης ή η πολυθρύλητη «μεσαία τάξη» – που απουσιάζει και αυτή – αλλά όπως την εννοεί η ελίτ της πολιτικής και των επιχειρήσεων.

Αν αφήσουμε κατά μέρος την πρωθυπουργική οικογένεια και την «ατυχή» εξέλιξη να – αναγκαστεί να – ακυρώσει η σύζυγος του Πρωθυπουργού, θα διαπιστώσουμε ότι συμμετέχει όλη, μα όλη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά επίσης συμμετέχουν και στελέχη παλιών κυβερνήσεων που συμβολίζουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις αιτίες της χρεοκοπίας της χώρας και τους πλέον τραγικούς χειρισμούς στις κρίσιμες στιγμές. Από το κρυμμένο χρέος, τα παραποιημένα greek statistics μέχρι την προσφυγή στο ΔΝΤ και τα στικάκια που ξεχάστηκαν σε συρτάρια, όλοι οι «τσάροι» που φτωχοποίησαν την ελληνική κοινωνία θα είναι εκεί. Προφανώς για να εξηγήσουν το μοναδικό, παγκοσμίως, επίτευγμα να χάσουν πάνω από το 25% του ελληνικού ΑΕΠ και σήμερα να πανηγυρίζουν κιόλας!

Αλλά και όλοι οι δημοσιογράφοι που στήριξαν με μανία τη βίαιη προσαρμογή της ελληνικής κοινωνίας, την «ευλογία» των μνημονίων, τη θεωρία του «μαζί τα φάγαμε», την ανάγκη να φύγει η προηγούμενη κυβέρνηση των «Μαδούρων», που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια στην οποία την έβαλαν οι νυν κυβερνήτες. Όπως επίσης και οι επιχειρηματίες που έρχονται να εκμεταλλευτούν τις «νέες αγορές» που ανοίγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, όπως οι κολλεγιάρχες, οι ασφαλιστές και άλλοι.

Ads

Στους Δελφούς λοιπόν, θα είναι εκτός από την οικογένεια Μητσοτάκη και όλοι οι «νόμιμοι» ιδιοκτήτες της χώρας, θα «ξεπλύνουν» τις ευθύνες τους για τη χρεοκοπία και τα μνημόνια και θα γιορτάσουν όλοι μαζί για την εκδίωξη των «προσωρινών ενοίκων» από την ιδιοκτησία τους.