Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού η σημερινή αλλά η εικόνα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γίνεται ολοένα και πιο ζοφερή. H βία με θρησκευτικά, φυλετικά, πολιτισμικά κίνητρα, είναι καθημερινότητα, ανατροφοδοτείται και  και κλιμακώνεται.

Ads

Ο ναζί μακελάρης της Ν. Ζηλανδίας, είναι απλώς η σκληρή και τρομακτική εκδοχή αυτής της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Δίπλα μας κάθε μέρα, μόνο στην Ελλάδα καταγράφονται επιθέσεις με ρόπαλα σε ανήλικους πρόσφυγες, επιθέσεις σε οικογένειες  και σε μικρά παιδιά με πέτρες και κροτίδες. Καθημερινά καταγράφονται αποχές ή επιθέσεις σε βάρος μαθητών προσφύγων είτε για να τους εμποδίσουν, να φοιτήσουν στα σχολεία της χώρας είτε για να τους εκφοβίσουν λόγω των καλών επιδόσεών τους στα μαθήματα. Αν λοιπόν ο δολοφόνος της Ν. Ζηλανδίας μοιάζει μακριά, οι φασίστες της διπλανής πόρτας υπενθυμίζουν καθημερινά την παρουσία τους.

Πόσο μάλλον όταν τάγματα εφόδου χτυπούν ή  εκφοβίζουν μαζικά κάθε διαφορετικό, διακόπτουν θεατρικές παραστάσεις και στοχοποιούν την τέχνη, ενώ ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα ξεχειλίζουν από συνομωσιολογίες, εθνικιστικές δοξασίες, αντισημιτισμό και ασύστολα ψεύδη. Η ευθύνη βαραίνει και το πολιτικό σύστημα, που είτε αρνείται να καταδικάσει και να πάρει αυτονόητες αποστάσεις από αυτές τις φασιστικές συμπεριφορές, είτε επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τα ψεύδη και το σκοταδισμό, επιτρέποντας στο τέρας να γιγαντώνεται.

Όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν διαγράφει τον ακροδεξιό Όρμπαν, αλλά τον απομακρύνει προσωρινά, ως προεκλογικό επικοινωνιακό τέχνασμα για να τον επαναφέρει όταν θα χρειαστεί τους ευρωβουλευτές του ώστε να εδραιώσει την εξουσία του, πιστοποιεί ακριβώς ότι είναι η νομιμοποίηση των ακραίων πολιτικών από το πολιτικό σύστημα που οδηγεί στη μεγέθυνσή τους. Και όσο αυτή η αγριότητα αρχίζει να μην τρομάζει, τόσο περισσότερο η κοινωνία διολισθαίνει στον απόλυτο εκφασισιμό και την εξαχρείωση. 

Ads

* Φωτογραφία: Εικονογράφηση από ρατσιστικές επιθέσεις στην Αθήνα στο πλαίσιο της καμπάνιας «Βάλ’ τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας». Σκοπός της καμπάνιας είναι να εντοπίσει μέσα στην πόλη και να αναδείξει την εγκληματικότητα που συνδέεται με τις ρατσιστικές επιθέσεις στο δημόσιο χώρο. Ο χάρτης που δημιουργήθηκε αποτυπώνει λεπτομερώς τόσο τις ίδιες τις επιθέσεις όσο και τις ιστορίες που βρίσκονται πίσω από αυτές. (https://valtousx.gr/) Με ένα κλικ πάνω στα σημεία του χάρτη, ο επισκέπτης συνειδητοποιεί ότι το κάθε σημείο δεν είναι απλώς μια διεύθυνση, αλλά ένας τόπος βίας, ένα σημείο όπου μια βίαιη υπόθεση έλαβε χώρα στις γειτονιές της Αθήνας, δίπλα μας.