Το εκλογικό αποτέλεσμα υποχρεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια σοβαρή διαδικασία αναστοχασμού. Πιο ουσιαστική και πιο γενναία από εκείνη που ακολούθησε την εκλογική ήττα του 2019. Η ανάδειξη των ευθυνών των άλλων κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς που αντιμετώπισαν τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με ισοδύναμο αρνητισμό δεν αρκεί. Ούτε η επίκληση της μιντιακής υπεροπλίας της ΝΔ και της αποτελεσματικότητας του προπαγανδιστικού της μηχανισμού.

Ads

Δεν μπορεί πια να αμφισβητηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πλήρωσε μόνο τις “προσωπικές απόψεις” Κατρούγκαλου για τις εισφορές, τα τοπικά νομίσματα Τσακαλώτου, τη συμμαχία με τον διάβολο (δηλ με τον Βελόπουλο) του Κ. Ζουράρι  ή τις επιθέσεις στον Δ. Σαββόπουλο από την Ε. Ακρίτα και άλλα στελέχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε πολύ πιο δομικά ελλείμματα που συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος και της ηγετικής ομάδας, με τις προγραμματικές θέσεις, με την επικοινωνία, με την ψυχική εγγύτητα στην μεσαία τάξη.

Η θαρραλέα καταγραφή των λαθών και των παραλείψεων και η συγκρότηση ενός νέου πολιτικού σχεδίου είναι μονόδρομος για την υπέρβαση των αιτίων της εκλογικής αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ads