Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατ’ αρχήν συμφωνία των Γάλλων Σοσιαλιστών με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν στο πλαίσιο του σχηματισμού συμμαχίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου στην οποία συμμετέχουν ήδη οι Πράσινοι και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ads

Είναι η πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια που διαφαίνεται συστράτευση της όλης Αριστεράς στη Γαλλία και αυτό είναι μια πολιτική εξέλιξη που ενδιαφέρει τον προοδευτικό κόσμο στο σύνολο της Ευρώπης, ασφαλώς και στη χώρα μας.

► Διαβάστε επίσης: Πώς ο Μελανσόν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός μέσα από την Λαϊκή Ενότητα

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται σε αμηχανία καθώς τον προλαβαίνει η δεξιά πτέρυγα του κόμματός του.

Ads

Ο τομεάρχης Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος βιάστηκε να πάρει θέση με μια ανάρτηση: «Η απόφαση του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για κοινή κάθοδο με Μελανσόν, Οικολόγους και Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα ακυρώνει τη μεγαλειώδη πορεία του κόμματος του Φρανσουά Μιτεράν & μετατρέπει τους σοσιαλιστές της Γαλλίας σε συνοδοιπόρους του ακραίου και επικίνδυνου λαϊκισμού». 

Τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος ανήκει στην πολύ στενή ομάδα του Ν. Ανδρουλάκη, θυμίζοντας παλαιότερες επικριτικές δηλώσεις του Μελανσόν για τον Αλ. Τσίπρα προκειμένου να δείξει ότι οι εξελίξεις στη Γαλλία δεν έχουν καμία σχέση με όσα συμβαίνουν εδώ.

Δεν έχουν;

Οι ευρωσοσιαλιστές πήραν ξεκάθαρη θέση υπέρ της σύμπλευσης Αριστεράς-Κεντροαριστεράς στη Γαλλία και το έκαναν για λόγους αρχής: Ενθαρρύνουν τις προοδευτικές συγκλίσεις απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά, όπου αυτές είναι εφικτές.

Είναι λογικό και είναι το μόνο που βγάζει νόημα στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επειδή δεν μπορεί να ελέγξει την αντιΣΥΡΙΖΑ τάση στο κόμμα του, ακολουθεί τακτική ίσων αποστάσεων από τη Δεξιά και την Αριστερά στη «γραμμή»: «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης».

Αλλά μετά τις εκλογές δεν θα αρκεί η συνθηματολογία. Θα πρέπει να διαλέξει σε ποια όχθη θα κινηθεί και να υποστηρίξει την επιλογή του με συγκροτημένη επιχειρηματολογία. Τότε, οι αναρτήσεις του Α. Λοβέρδου και του Οδ. Κωνσταντινόπουλου δεν θα μπορούν να σκεπάσουν την αμήχανη σιωπή του.