Η ηγεσία της ΝΔ, μετά τη νίκη στις ευρωεκλογές έχει επιβάλει σχεδόν “σιωπητήριο” στα στελέχη της σε σχέση με το προγραμματικό της πλαίσιο. Όμως στη βάση, η προσμονή της εξουσίας βγάζει ήδη στην επιφάνεια τα πολύ προβληματικά ένστικτα, τον ρεβανσισμό και τους σχεδιασμούς, που ανάγονται σε άλλες σκοτεινές εποχές. Στην πραγματικότητα αντίστοιχος είναι και ο κεντρικός σχεδιασμός. Απλώς θα “κρατηθεί” στην αφάνεια μέχρι τις εκλογές. 

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του εμφανίστηκε “μετριοπαθής” να διαψεύδει όλα όσα ο ίδιος έχει καταθέσει ως προεκλογικό πρόγραμμα παρόλο που οι εξαγγελίες του σε κείμενα και βίντεο είναι διάσπαρτες στο διαδίκτυο και τον εκθέτουν. Οι υψηλοί τόνοι, οι επιθέσεις, ο ακραίος λόγος, η νεοφιλελεύθερη ατζέντα ΔΝΤ ξαφνικά… “χάθηκαν”, όπως και το debate με τον Αλέξη Τσίπρα, που μόλις πριν από ένα μήνα ισχυριζόταν πως θα κάνει κατά την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών. Προφανώς και ο πρόεδρος της ΝΔ ποντάρει στη μιντιακή υπεροπλία ώστε “το μαύρο να γίνεται άσπρο”, ενώ η ίδια στρατηγική έχει επιβληθεί και στους τομεάρχες και στα πρωτοκλασσάτα στελέχη ώστε να ξεχάσουν μέχρι τις εκλογές τα σχέδια για το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που μέχρι σήμερα επαγγέλλονταν. Θα εμφανιστούν πάλι σε μεταγενέστερο χρόνο αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. 

Όμως η κομματική βάση και τα μεσαία στελέχη του κόμματος, με την προσμονή της εξουσίας, φαίνεται ότι δεν κρατιούνται και εκδηλώνουν τις προθέσεις με μια ακραία αλαζονεία μέχρι και με απροκάλυπτες σωματικές επιθέσεις εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα ένα είδος βίας και τρομοκρατίας που παραπέμπει σε δυσάρεστες στιγμές της ιστορίας. Δεν κρύβουν ότι ως “μόνιμοι” ιδιοκτήτες της εξουσίας, όπως αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους, θέλουν να εκδικηθούν με κάθε τρόπο τους “προσωρινούς”, διαβλέποντας νίκη στις βουλευτικές εκλογές. Ενδεικτική είναι και η προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και στοχοποίησης δικαστικών, που ερευνούν σκάνδαλα της ΝΔ και άλλες σοβαρές υποθέσεις.  

Μέσα σε αυτό το φαινομενικά ήπιο αλλά επί της ουσίας τοξικό και θεσμικά νοσηρό κλίμα, η χώρα οδηγείται στις εκλογές της 7ης Ιουλίου με τη ΝΔ και τα στελέχη της να προσπαθούν να  κρύψουν το σχέδιο παλινόρθωσης. Το “μετριοπαθές προσωπείο” αποτελεί τη βασική στρατηγική κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, όμως οι “μάσκες” πολλές φορές είναι εξίσου αποκαλυπτικές της υποκρισίας. 

Ads