Είναι αδιανόητο για ένα σύγχρονο προοδευτικό κόμμα να χαρακτηρίζεται από τέτοια ανισότητα στην εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών.

Ads

Στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οι γυναίκες εκπροσωπούνται σε ποσοστό 33%, σε σύνολο 301 μελών, βάσει της προβλεπόμενης ποσόστωσης. Όμως, στη σειρά εκλογής η εικόνα είναι συντριπτική σε βάρος των γυναικών.

Η πρώτη σε σταυρούς μεταξύ των γυναικών είναι η Έφη Χαλάτση, στην 29η θέση. Είναι συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου όπως  και η δεύτερη, Πωλίνα Λάμψα, που βρέθηκε στην 77η θέση. Δύο θέσεις πιο κάτω, η Κατερίνα Μπατζελή, υπουργός της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ η πρώτη “προεδρική”, η Μάρα Κουκουδάκη, υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού του κόμματος, εξελέγη στην 82η θέση. 

Επειδή οι “γραμμές” των τάσεων και των ομάδων κυριάρχησαν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μπορεί κανείς να συνάγει ότι δεν υπήρξε ευαισθησία από “πάνω” για την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στην ΚΕ.

Ads

Σε ένα κόμμα που είχε πρόεδρο γυναίκα, τη Φώφη Γεννήματα, είναι σημαντική οπισθοχώρηση μια τέτοια προσέγγιση σε ένα θέμα που αγγίζει τον σκληρό πυρήνα των αξιών της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όχι μόνο αποφάσισε ποσόστωση 50-50 αλλά η εκλογή από τη βάση της νέας Κεντρικής Επιτροπής έδειξε ότι οι γυναίκες, όχι απλώς εκπροσωπήθηκαν ισότιμα, αλλά κυριάρχησαν, όπως φάνηκε με την πρωτιά της Ε. Αχτσιόγλου και τις εξαιρετικές επιδόσεις της Ρ. Δούρου, της Μ. Ξενογιαννακοπούλου κα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε όσα επεδίωξε στο πρώτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επί της ηγεσίας του αλλά επέλεξε να μη δώσει μια μάχη με υψηλή πολιτική και συμβολική αξία, για την εκπροσώπηση των γυναικών στην ΚΕ. Και αυτό είναι ήττα για ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως σοσιαλδημοκρατικό.