Προεκλογικά η ΝΔ είχε κάνει σημαία την εξεταστική για την οικονομική καταστροφή του 2015. Δεσμεύτηκε στους πιο υψηλούς τόνους ότι θα αναζητούσε ευθύνες για το εξάμηνο Βαρουφάκη και το δημοψήφισμα που ακολούθησε προκειμένου να χρεώσει στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα τα capital control, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το μνημόνιο και τα δεινά της χώρας εκείνη την περίοδο.

Ads

Όχι μόνο η δέσμευση αθετήθηκε αλλά παρακολουθούμε την εγκάρδια συνεννόηση του Γ. Βαρουφάκη με την κυβέρνηση εναντίον του Γ. Δραγασάκη, δηλαδή για να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η ΝΔ είχε πολλά ράμματα για τη γούνα του Πάνου Καμμένου. Μόλις αποκτούσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα έκανε εξεταστική για τις συνομιλίες Καμμένου – Γιαννουσάκη για το Noor1 και στη συνέχεια για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Μετά τις εκλογές ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ – που εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη – είναι σαν να μην υπάρχει για τη ΝΔ. Δεν τους ενοχλεί, δεν τον ενοχλούν. Ούτε έχουν πια ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί του. Ένας ακόμη πρώην υπουργός του Κ. Καραμανλή που λοξοδρόμησε και τίποτα περισσότερο από αυτό.

Ads

Και να μην πιάσουμε πιο αστείες πτυχές, όπως ότι η ΝΔ ήθελε εξεταστική για τη φαρμακευτική δαπάνη που θα καλύπτει όλη την περίοδο από το 1996 ως το 2018. Όλα αυτά ξεχάστηκαν, αφού άλλωστε η Novartis, σύμφωνα με τον προπαγανδιστικό θρύλο, είναι αποκλειστικά σκάνδαλο Παπαγγελόπουλου.

Την Τρίτη η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, σχετικά με τη δικογραφία και τις καταγγελίες Καλογρίτσα για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ, την οποία αναμένεται να υπερψηφίσει και το Κίνημα Αλλαγής, ο Ν. Παππάς θα ελεγχθεί για δωροληψία (κακούργημα) και παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα). Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει μεθοδεύσεις για την παράκαμψη της μυστικότητας της ψηφοφορίας με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου προκειμένου να καλυφθούν εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ. Και, φυσικά, καταγγέλλει σκευωρία και αναθέτει στον γραμματέα Δ. Τζανακόπουλο την υπεράσπιση του διωκόμενου πρώην υπουργού. Θα βοηθήσει και ο Π. Πολάκης, που τον είχαν αποσύρει από την πρώτη γραμμή.

Η πρόθεση της ΝΔ είναι προφανής: Επιδιώκει να καλύψει τη φθορά της κυβέρνησης με καλλιέργεια αντιΣΥΡΙΖΑ μένους. Εγκλωβίζει το ΚΙΝΑΛ ώστε να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από την αξιωματική αντιπολίτευση και να δώσει αντιΣΥΡΙΖΑ διαπιστευτήρια, ενώ δυσκολεύει την προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να φτιάξει νέα ηγετική ομάδα αναγκάζοντάς τον να υπερασπιστεί την παλιά.

Το ρεπορτάζ λέει ότι ψάχνουν… λογαριασμούς στη Βενεζουέλα. Και ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, σημασία έχει ότι όσο πιο πολύ εκτίθεται η κυβέρνηση και χάνει κοινωνικά ερείσματα τόσο πιο πολύ αγριεύει απέναντι στον βασικό πολιτικό της αντίπαλο και προσπαθεί να τον εξοντώσει.

Η ΝΔ επενδύει στην πόλωση, στον φανατισμό, στο διχασμό στο μίσος. Και αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος για τη χώρα και επικίνδυνος για την κοινωνική σταθερότητα. Το να μην πέσει κανείς στην παγίδα της μισαλλοδοξίας και της παράκρουσης θα είναι σχεδόν επαναστατική πράξη.