Μετά τον χιονιά, πέρυσι τον Φεβρουάριο, ο stand up comedian Χρ. Ζαραλίκος, έκανε ένα σατιρικό σχόλιο με τίτλο «από το χιόνι στη Μενδώνη» συνδέοντας τις καταστροφές από την κακοκαιρία και τη φοβερή προπαγάνδα για την προστασία της κυβέρνησης με τις πονηριές της υπουργού Πολιτισμού προκειμένου να καλύψει τις δικές της ευθύνες για την καθυστέρηση στην αποπομπή του Δ. Λιγνάδη από την ηγεσία του Εθνικού θεάτρου.

Ads

Είτε του το είχε κρατήσει η Λίνα Μενδώνη είτε όχι, το αποτέλεσμα θα ήταν, πιθανότατα, το ίδιο: Δεν θα εξέφραζε την αλληλεγγύη της στον καλλιτέχνη που δέχθηκε επίθεση από ομάδα τραμπούκων υπό την τηλεπερσόνα Σ. Σταμάτη, ύστερα από σχόλιο που έκανε για τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι το τερπνό ταυτίστηκε με το ωφέλιμο: Δεν είχε καμία διάθεση να συμπαρασταθεί σε έναν δημιουργό που δεν συμπαθεί γιατί την έχει σατιρίσει και σιγά μην έβρισκε και το θάρρος να το κάνει όταν υπάρχει έστω και ως αναφορά το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Ο Χρ. Ζαραλίκος είχε αναγορεύσει τότε την Μενδώνη ως «εξαπατημένη της εβδομάδας», ως «λευκή ρόμπα της χώρας που πίσω της κρύβεται ολόκληρη η κυβέρνηση». Με αυτόν τρόπο καυτηρίασε τον ισχυρισμό της ότι ο Λιγνάδης την παραπλάνησε επειδή γνωρίζει από υποκριτική τέχνη! Αφού της άσκησε σκληρή κριτική, έκανε πλάκα με ένα πλοίο που μεταφέρει ηρωίνη και παρουσίασε έναν υποθετικό διάλογο του υπουργού Δικαιοσύνης με τον εφοπλιστή…

Ads

Ε, ναι, ο Ζαραλίκος είχε ενοχλήσει. Κατά κάποιον τρόπο είναι «σεσημασμένος» και στοχοποιημένος από το σύστημα εξουσίας.

Αν υπήρχε κανονικότητα, όχι όπως την ορίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όπως μπορεί να την αντιληφθεί ένας Ευρωπαίος πολίτης που δεν έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου, η υπουργός Πολιτισμού μιας χώρας στην οποία διακόπτεται βίαια παράσταση από τραμπούκους κάτι θα έλεγε και κάτι θα έκανε. Το λιγότερο, θα εξέφραζε τον αποτροπιασμό της και την αλληλεγγύη της στο θύμα.

Αλλά στην Κολομβία του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτά δεν γίνονται. Γίνονται άλλα. Να πρωταγωνιστεί σε βίαιο επεισόδιο η Σ. Σταμάτη και να μην υφίσταται καμία κύρωση. Δεν είναι δα και Ινδαρές…