Η εξέγερση σε βάρος του Τραμπ στην Αμερική φαίνεται ότι ανησυχεί τον γαλάζιο χώρο, όμως αν κρίνει κανείς από την πολιτική που συνεχίζει να ασκεί, δεν αντιλαμβάνεται τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να προβληματιστεί.  

Ads

Σύμφωνα με άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στα Νέα  το «πάθημα» του Τραμπ θα πρέπει να γίνει μάθημα στην κυβέρνηση ΝΔ. Η αγωνία του αρθρογράφου, που πρόσφατα προέτρεπε το Μητσοτάκη σε εκλογές πιστεύοντας πως έτσι θα «εξοντώσει» τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως είναι η υπεροχή που φέρεται να απολαμβάνει σήμεραο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να ανατραπεί από ένα «τυχαίο» γεγονός όπως η δολοφονία του Φλόυντ στις ΗΠΑ, που αντιστρέφει το προβάδισμα του Αμερικανού Προέδρου στις εκλογές απέναντι στη μέχρι σήμερα αναιμική υποψηφιότητα Μπάιντεν. 

​Η υπενθύμιση ότι τα πράγματα στην πολιτική είναι ρευστά δεν είναι λανθασμένη, πλην όμως η φρικτή δολοφονία του Φλόυντ από ένα  ρατσιστή αστυνομικό δεν είναι «τυχαίο γεγονός». Η εξέγερση στις ΗΠΑ έχει αιτίες βαθιές, όχι μόνο φυλετικές. ​Στις ΗΠΑ  συσσωρευμένη καταπίεση που υπόκειται η αμερικανική κοινωνία από τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε συνδυασμό με το ολοκληρωτικό ύφος  του Ντόναλντ Τραμπ και την ακροδεξιά ρητορική της «Λευκής Αμερικής» δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ταξικής ανισότητας.

Αν κάτι θα πρέπει να φοβίζει λοιπόν τη Νέα Δημοκρατία δεν θα πρέπει να είναι ένα «ατύχημα» αλλά τα αίτια που προκαλούν λαϊκη αγανάκτηση. Η ΝΔ, και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της, ταυτίζεται συχνά με την alt right ατζέντα του Τραμπ τόσο ρητορικά όσο και πολιτικά. Επενδύει στην αστυνομοκρατία ως επιλογή, ενισχύοντας τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας, ενώ στο οικονομικό πεδίο, το νεοφιλελεύθερο κοκτέιλ των περιοριστικών πολιτικών έχει ήδη πλήξει την οικονομία πριν την πανδημία και δεν φαίνεται να εγκαταλείπεται ούτε τώρα. Με αυτό το δείγμα γραφής, ούτε το «πακέτο ανάκαμψης» θα φτάσει στην κοινωνία για να ανακουφίσει τις επιπτώσεις της κρίσης, ένα πιθανό –έστω και καμουφλαρισμένο– μνημόνιο θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τις ανισότητες. 

Ads

Μπορεί αυτός ο καινοφανής «νεοφιλοφασισμός» του Τραμπ να συσπειρώνει πράγματι ένα υπολογίσιμο κοινό και να χειρίζεται τη δύναμη της εικόνας όμως τέτοιες δυνάμεις δεν κινδυνεύουν από «τυχαία γεγονότα» αλλά από τη γενικευμένη αδικία και την κοινωνική και οικονομικό ανισότητα που προκαλούν οι πολιτικές τους.