Χθες είχαμε όχι ένα φιάσκο, αλλά δύο: το ένα ήταν η συγκέντρωση στο Σύνταγμα και το άλλο το φιάσκο του ΚΙΝΑΛ. Στο πρώτο πρωταγωνίστησαν οι Χρυσαυγίτες και οι τύποι με τις περικεφαλαίες που ήρθαν στην Αθήνα με τα πούλμαν.

Ads

Ο προπηλακισμός όχι μόνο δημοσιογράφων και οπερατέρ αλλά και της κυρίας Βούλτεψη από ακροδεξιούς στο Σύνταγμα είναι ένα ηχηρό χαστούκι στον κ. Μητσοτάκη: ο πρόεδρος της ΝΔ έχει σπείρει ανέμους και θα θερίσει θύελλες, γιατί έγινε φανερό ότι με την πολιτική του δεν έχει ενισχύσει παρά την ακροδεξιά. Θα το συνειδητοποιήσει και στις εκλογές.

Η βουλευτής της ΝΔ προσπάθησε να αποδώσει την επίθεση στο κλίμα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση! Αλλά ο ισχυρισμός είναι τόσο γελοίος όσο και οι διαμαρτυρίες του προέδρου της για την αστυνομική βία.  Ο πρόεδρος της ΝΔ προτίμησε να διαστρεβλώσει γεγονότα που συνέβησαν σε ζωντανή μετάδοση στο Σύνταγμα, για να υπηρετήσει το αφήγημά του, προ του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει.

Το δράμα είναι μεγαλύτερο στο ΚΙΝΑΛ:  Όπως αποκαλύφθηκε από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο,  η ηγεσία του Κινήματος επιχείρησε να “ανταλλάξει” μια αρνητική ψήφο του στη Συμφωνία των Πρεσπών με την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, (που είχε προσφερθεί πριν λίγες εβδομάδες στο Νίκο Ανδρουλάκη για να σταματήσει η αμφισβήτησή στην ηγεσία). Μπροστά στην άρνηση και την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει τη συμφωνία με όρους προγραμματικής συνέπειας, η Φώφη Γενηματά, σε παγκόσμια πρωτοτυπία, διέγραψε το βουλευτή της ενώ προηγουμένως είχε διαψεύσει ότι θέτει κομματική πειθαρχία και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ θα ψήφιζαν κατά συνείδηση. Αν αυτή αυτή όμως αρέσει στην πρόεδρο! 

Ads

Η νομή των λίγων εκλόγιμων θέσεων εξουσίας είναι εδώ και καιρό το μόνο στοιχείο που συνέχει το ετερόκλητο  άθροισμα προσωπικών συμφερόντων του ΚΙΝΑΛ. Αυτό που ξεκίνησε ως ο φορέας που θα εξέφραζε τη σοσιαλδημοκρατία, αποδείχτηκε ένα παρωχημένο σχήμα που ταυτίστηκε με τις νεοφιλελεύθερες κραυγές και την ακροδεξιά των συλλαλητηρίων. Στην πρώτη ουσιαστική μάχη με σαφές ιδεολογικό πρόσημο αποσυντίθεται και στο τέλος αυτό που αποκαλύπτεται κάτω από διαδοχικές στρώσεις κεντροαριστεράς και  νέα αρχικά είναι απλώς ένα …  ΠΑΣΟΚ. Χωρίς φυσικά το ΑΦΜ του, ώστε να φορτωθούν τα κομματικά δανεικά κι αγύριστα  στην πλάτη των φορολογούμενων.