Στη συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ξεδιπλώθηκε το ταλέντο του προέδρου του, που αποτελεί και το βασικό ατού του κόμματος.

Ads

Για 3,5 ώρες απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις, χωρίς να κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε φιλικά και εχθρικά ΜΜΕ, χωρίς να υπεκφεύγει και χωρίς να κοιτά σημειώσεις, δείχνοντας στην πράξη ότι γνωρίζει καλά τα θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και έχοντας την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να δώσει λύσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και ειδήσεις: αποσαφήνισε ότι ο στόχος δεν είναι μια κυβέρνηση των «ηττημένων» αλλά στόχος του είναι η πρώτη θέση στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Η διευκρίνιση ήταν αναγκαία, για να αποφευχθεί η «χαλαρή ψήφος» και να δυναμώσει η συσπείρωση του κομματικού ακροατήριου. Αποτελεί όμως και εύστοχη απάντηση στη θέση Μητσοτάκη, «εγώ ή το χάος».

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για «τρικυμιώδη» συνέντευξη, μάλλον υποδηλώνει την αμηχανία της ΝΔ και του προέδρου της, που καταφεύγει σε ασαφείς απαντήσεις, συχνά σκηνοθετημένων ερωτήσεων.

Ads

Το Σάββατο το βράδυ, στην κεντρική του ομιλία στη ΔΕΘ, ο Α. Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματος, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς για τις πηγές χρηματοδότησης του φιλόδοξου προγράμματος.

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση και στον καλά οργανωμένο προπαγανδιστικό της μηχανισμό να υπονομεύσει την αξιοπιστία της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «υποσχέσεις προς όλους, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση».

Η έλλειψη αυτή διαπιστώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, καθώς το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε με ανακοίνωση του σε «έκτακτη τεκμηρίωση» για το κόστος του προγράμματος, στοιχεία που επανέλαβε ο Α. Τσίπρας και στη συνέντευξη Τύπου. Η διορθωτική κίνηση ήταν σωστή και επιβεβλημένη, αλλά καλύτερα όλα τα στοιχεία να είχαν παρουσιαστεί στην ομιλία Τσίπρα για το πρόγραμμα.

Στην Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να έχει γίνει πλήρως κατανοητό ότι η μη εφαρμογή του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης»,  λόγω των μνημονίων, καθώς και η – αναγκαστική – συνθηκολόγηση με τους δανειστές μετά το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015,  έχουν δώσει την ευκαιρία στη ΝΔ να παρουσιάζει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του ως αναξιόπιστες.

Στην θυμηδία για την «κωλοτούμπα» και τις »αυταπάτες» στηρίχθηκε η συγκρότηση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και η κατασκευή του μύθου της »κυβέρνησης των αρίστων» που καταρρέει υπό το βάρος του σκανδάλου των υποκλοπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να επενδύει στην ήττα της ΝΔ, αλλά στη δική του νίκη. Πρέπει δηλαδή να διεκδικήσει τη θετική ψήφο του προοδευτικού κόσμου. Και αυτό προϋποθέτει διαρκή απόδειξη της αξιοπιστίας του –  όχι μόνο επειδή οι αντίπαλοί του καραδοκούν για να τον χτυπήσουν, αλλά κυρίως γιατί το αξίζουν οι παλιοί και οι νέοι ψηφοφόροι του.

Από αυτή την άποψη είναι θετικό ότι διορθώθηκε ένα και ίσως το μοναδικό λάθος, στην κατά τα άλλα πολύ θετική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ.