Ο πρωθυπουργός, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωσε το lockdown, χρησιμοποίησε αρκετές φορές το πρώτο ενικό πρόσωπο (“αποφάσισα”, “επέλεξα”, “έκρινα”) ώστε οι τηλεθεατές να εμπεδώσουν ότι από τον ίδιο εξαρτώνται όλα: Η υγεία τους, η καθημερινότητά τους, η οικονομική τους κατάσταση, η προοπτική τους.

Ads

Είναι πλέον σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το σύστημα εξουσίας που έχει φτιάξει είναι απολύτως προσωποπαγές και ότι η μακροημέρευση της ηγεσίας του εξαρτάται, βασικά, από τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Το τελευταίο του εύρημα για το «νανούρισμα» των πολιτών είναι ο… Σωτήρης. Απευθυνόμενος συνεχώς στον ενικό στον επικεφαλής της επιτροπής επιστημόνων που συμβουλεύει στην κυβέρνηση Σ. Τσιόδρα δεν έδειξε απλώς υπερβολική οικειότητα, τον κατέβασε, θέτοντάς τον σε ρόλο υποτελούς. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αποδέχθηκε ευχάριστα τον υποβιβασμό του προσφωνώντας τον Κ. Μητσοτάκη «κ. πρόεδρο», για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει.

Στο μεταξύ η ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κρίθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ανεπίκαιρη και αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό σχετικά με την πανδημία την επόμενη Πέμπτη, προκειμένου να μην υπάρξει αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα αλλά η απευθείας αναμέτρηση  με τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο να χαθεί μέσα στις τοποθετήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών.

Ads

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ξέρει πού βρίσκεται η δύναμή του: Στα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης. Η ανελέητη προπαγάνδα αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση να αποτυγχάνει ατιμώρητη, σε όλους τους τομείς, από την υγειονομική κρίση και το ΕΣΥ μέχρι την οικονομία, τα μέτρα υποστήριξης και την εξωτερική πολιτική. Και με αυτόν τον μηχανισμό ο πρωθυπουργός αρέσκεται να παρουσιάζεται ως «σωτήρας», «Μωυσής» κ.α.

Ηταν εντυπωσιακό το θράσος με το οποίο ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν πάνω από 37 δισ διαθέσιμα. Είναι η κληρονομιά που παρέλαβε από την κυβέρνηση Τσίπρα, την οποία ωστόσο ο Χρ. Σταϊκούρας ισχυρίστηκε πως τη δημιούργησε η ΝΔ. Λεφτά υπάρχουν λοιπόν… Πολύ περισσότερο όταν το ταμείο ενισχύεται και από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση η οποία αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί περισσότερο στο μέλλον. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα δανεισμού από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς με ευνοϊκούς όρους. 

Και ξαφνικά χθες ανακοινώθηκε η άμεση πρόσληψη 300 μόνιμων γιατρών. Αλλά δεν εξηγήθηκε γιατί αυτό έγινε τώρα και όχι μήνες νωρίτερα. Όπως και κανείς δεν εξήγησε και δεν απολογήθηκε για το γεγονός πως μέχρι σήμερα η κυβέρνηση διέψευδε πως υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό και ισχυριζόταν ψευδώς πως έχει γίνει η απαραίτητη ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ενημέρωση δεν υπάρχει. Οπως η κυβέρνηση δεν λογοδοτεί για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση, για τα λάθη, τις παραλείψεις, τις αντιφάσεις, τις παλινωδίες και τις ανακολουθίες, ακριβώς με την ίδια αδιαφάνεια δεν αποκαλύπτει πόσα χρήματα κατευθύνονται πού. 

Μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Όπως επίσης μας ενημέρωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου, πως «γνωρίζει ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους»…